Системната намеса на прокуратурата в предизборните кампании в България

Позицията, представена днес в Народното събрание от Радан Кънев и Атанас Атанасов, относно системната намеса на прокуратурата в предизборните кампании в България
1. Системната намеса на прокуратурата в предизборните кампании в България е ясен знак за разпад на институциите и подмяна на принципа на законността от модел на обслужване на политически интереси.
2. Политическата роля на прокуратурата е недопустима в правова държава и представлява подмяна на конституционния ред в България. Мълчанието на основните партии е знак за зависимост и страх, които са морално и политически равни на съучастие в тази подмяна.
3. Основните (наречени “системни”) партии в България с огромно мнозинство се подчиниха на политическата роля на прокуратурата и подкрепиха подмяната през м. декември 2015г., когато провалиха компромиса за разумни конституционни промени. Най-тежка отговорност носи доминиращата партия ГЕРБ. Макар отново да е основен потърпевш, тя не взе поука от случая “Костинброд” и допусна той да се повтаря във всяка следваща предизнорна кампания – с ролята на прокуратурата в скандала КТБ през лятото на 2014 и сега – с предизорната злоупотреба с казуса “Белене”.
4. Възстановяването на принципа на законност и на силата на българските институции е в ръцете на българските граждани. То минава през глас за личности и партии, които са доказали своята независимост и политическа смелост да реформират прокуратурата.
България не може да си позволи повече “Костинбродски” афери!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme