Том Ханкс: Тъстът ми избяга от България, за да чете книгите, които иска

Историята на Хасан Ибрахимов, българин, избягал в Америка след идването на комунистите на власт в България, разказа накратко актьорът Том Ханкс пред медиите на кинофестивала в Рим (13-23 октомври), предава от италианската столица Виолина Христова в репортаж за „24 часа“. Ибрахимов е тъст на Ханкс, баща на съпругата му Рита Уилсън (родена с името Маргарита Ибрахимова).

„Тъстът ми е от България и е избягал от комунистите през 1949 г., след което е отишъл в Америка. Смята я за най-великата страна в света”, сподела Том Ханкс на пресконференция и мигновено се превъобазява в Хасан – издува гърди, прави комична гримаса и произнася на английски с източен акцент:

„Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан!”

След като поутихва смехът в залата, актьорът обяснява защо тъстът му смята Щатите за най-добрата страна:

„Успял е да купи къща за семейството си само с бакшишите от бара, в който е работел.“

Ханкс разкрива, че играта си във филма „Терминалът” (2004 г., реж. Стивън Спилбърг), в който той влиза в образа на Виктор Наворски от държавата Кракозия, той посвещава на тъста си:

„Идеята беше във филма да се отдаде чест на тъста ми, който е избягал от България и е отишъл в Америка, където е можел да чете всички книги, които е искал.”

NBC разказа неотдавна историята на бащата на Рита Уилсън. Той е български мюсюлманин, а майка й – гъркиня. Роден е през 1920 г. в село Орео – българско село на име Брещене – в района на Мустафчово(днес община Мики) в сегашна Северна Гърция, разказва смолянският вестник „Отзвук“. Хасан Халил Ибрахимов, както е рожденото му име, приема православието след женитбата си с гъркинята Дороти. Когато става американски гражданин през 1960 г., сменя името си на Алън Уилсън, вземайки за фамилията улицата, на която живеел в Южна Калифорния – „Удроу Уилсън”. С Дороти имат три деца.

Рита започва своето търсене на корените си в американския сайт за откриване на семейни историиwww.ancestry.com. В него тя намира свидетелството за брак на родителите си през 1951 г. Документът сочи гръцкото село Орео за родно място на баща й. Семейството на Хасан Ибрахимов се преселва в Смолян между 1927 и 1934 г. Рита открива, че баща й е бил затворен в лагера „Куциян“.

Източник: Площад Славейков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme