Христо Иванов поиска лустрация от второ поколение

Датата на учредяване на политическия проект Да, България е 7-ми януари в София. Това стана ясно на срещата на бившия правосъден министър Христо Иванов и тенис легендата Мануела Малеева с българи живеещи извън страната в НДК.

Литературен клуб „Перото“ в София се оказа тесен за над 300 души, дошли да разберат повече за „Движение Да, България“. Повече от 10 хиляди души следиха събитието онлайн.

„Направо невероятно е, че това, което стартираме само преди две седмици, ще отключи тази енергия, която виждам днес. Вярвам, че човешкият капитал е най-големият потенциал на България и след срещата съм още по-уверен в това.“, каза Христо Иванов.

От екипа на „Да, България“ цитираха информация за подкрепата, която движението получава от стартирането си преди три седмици до момента: над 50 хиляди лева парични дарения от повече от 350 индивидуални дарители, 13 хиляди последователи в социалните мрежи и над 3 хиляди регистрирани съмишленици на сайта – безпрецедентна до този момент гражданска подкрепа към стартиращ политически субект.

Легендарната българска тенисистка Мануела Малеева стартира дискусията с призив към присъстващите да се политизират:

“Преди две-три седмици Христо дойде при мен и ми каза: „Решил съм да вляза в партийната борба“. Аз му отговорих, че много се радвам и че е било крайно време, а той ми отвърна: „Не се радвай толкова, и ти влизаш с мен.“ Така разбрах, че нямам избор. Подкрепата, която получаваме, ни дава страшно много кураж и се надяваме това да ни сплотява още повече.”

На въпроси за евентуални коалиции, Иванов бе категоричен:

“Започваме на чисто. Непосредствената ни цел е да изградим “Да, България” като самостоятелна организация с ясна своя биография, която по никакъв начин не възниква да подпре нечии други политически амбиции или да бъде пришита към някого. Естествено, след като това стане, ще работим за изграждане на широка мрежа от подкрепа, за постигане на нашите цели. Колкото и доверие или недоверие да получим, за всеки един сценарий имаме план как да бъдем полезни.”

Иванов разказа, че най-ценното, което е научил като министър на правосъдието е, че структурата на българската олигархия съвсем не е здрава.

“Единственото, което я крепи, е нейната безалтернативност, затова аз вярвам, че тя ще се срине при един по-непримирим натиск, какъвто планираме да окажем”.

Бившият правосъден министър подчерта, че залага на силна антикорупционна програма, която ще включва идеята за лустрация от второ поколение.

“Промените в съдебната система, в конституцията не са отвлечени неща. Когато хората са обречени на унизително безправие, това е конкретен, а не отвлечен разговор. Имаме изключително подробна антикорупционна програма, която ще изложим писмено. Тя ще включва идеята за лустрация, при това лустрация от второ поколение, защото ние се намираме вече 30 години по-късно и много неща вече са се случили”, заяви Иванов.

offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme