В “Да, България” мислят – ДЕОС или “Обединени земеделци” да направят коалицията със Зелените

Как “Да, България” на Христо Иванов ще се яви на избори – това е основният въпрос, който днес си задават не само симпатизантите на новия политически субект, но и техните критици.

Вчера стана ясно, че жалби, уж от вътрешни хора, спират регистрацията на “Да, България”, което на практика блокира явяването им на избори.

Затова “Да, България” тръгва на избори с обходен вариант – две партии да сключат коалиция, която да се казва “Да, България”. Същият номер вече беше приложен на изборите, които НДСВ спечели. Тогава регистрацията му като партия пак беше блокирана и движението се яви на изборите като коалиция НДСВ съставена от малките партии на Весела Драганова и Тошо Пейков.

Едната партия, която ще влезе в коалиция “Да. България” е ясна – това са “Зелените”.

В този момент голямата дилема е следната – ДЕОС или “Обединени земеделци” да бъдат партньори на “Зелените “в създаването на коалицията, научи OFFNews.

Виктор Лилов от ДЕОС коментира пред OFFNews, че в рамките на деня ще стане ясно дали неговата партия ще участва в този микс. Решението обаче не се чака от ДЕОС, а от “Да, България” – те са движещи в целия проект. Дали е коментирано евентуално коалиционно споразумение, Лилов отговори: “За нас най-важни са принципите за спазване на демокрацията и добрите примери от западната политика”.

За повече информация потърсихме и Петя Ставрева, лидерът на “Обединени земеделци”, която побърза да ни прекъсне и да ни каже, че към този момент няма коментар по темата.

Тази вечер “Зелените” имат Национален съвет, на който ще бъдат взети няколко решения – първо ще се официализира близостта им с “Да, България” и второ – дали са съгласни с третата партия, която и да е тя.

Към момента “Да, България” събира подписи в цялата страна за явяването си на изборите.

Как точно ще се казва коалицията (“Да, България” ще фигурира, но може да има и допълнения), кои ще са партиите в нея и какво ще бъде тяхното предизборно споразумение ще стане ясно до края на деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme