Предварителната проверка за принадлежност към ДС е факт

След 27-годишна битка, в България най-после ще има предварителна проверка за принадлежност към комунистическата Държавна сигурност за всички кандидатстващи за публични позиции. Това стана възможно след като промените в т.нар. Закон за досиетата, внесени от представителите на Нова Република Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев бяха обнародвани в брой 13 на Държавен вестник, публикуван на 7 февруари 2017 година.

За проверката няма да се изисква съгласието на проверяваните лица, а обхватът на проверките е значително разширен. Ще бъдат проверявани още районните кметове, заместник-кметовете, съдебните заседатели, директорите на дирекции, ръководствата на регулаторите, назначените от БНБ квестори в банки и други. По казуса „КТБ“ ще бъдат проверени и новите кредитни милионери, както и лицата с цесии и прихващания.

“Ние искаме да приложим лустрацията в оригиналния й вид, която не означава репресия, а осветяване на миналото“, заяви Методи Андреев през месец септември 2016 година на брифинг в Народното събрание. Днес осветяването на миналото най-после е факт.

Представителите на дясното обединение Нова Република настояват отговорните органи да се заемат с проверките във възможно най-кратки срокове, а данните от тях да бъдат публично оповестявани, както е записано в закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme