Осми април-международен ден на ромите

Преди години на работа имахме чистач – един вечно усмихнат, спретнат и чист циганин Ради. Идваше облечен в снежнобял анцуг, след като свършеше работа се къпеше, пак навличаше анцуга и сядаше на конушмак при мен. За какви ли неща не ме е разпитвал – от това как се готви лапад с ориз до принципа на контрацепцията при спиралите. Заливали сме се заедно от смях на реакциите и коментарите му. Беше със съмнителна мъжественост, няколко жени бях живяли при него и всяка му оставяше по едно или две деца в наследство преди да избяга, а той ги отглеждаше с любов и търпение. Попляскаваше единствено, когато бягаха от училище.
Поради някаква специфичност на циганския изговор, Ради ми измисли име, което толкова харесах, че на смях упреквах родителите си защо не им е дошло на ума вместо тривиалното Даниела. Коридорите кънтяха като се провикнеше: “Даленааааа, тука ли си, ма???” След време, всички колеги започнаха да ми викат така.
Загубихме се някак във времето и вчера – забързана и замислена за нещо си – чух отдалеч зад гърба си познатото “Даленааааа”. За миг и не се учудих кой ми подвиква. Знаех. Ради е! Отново с неговата добра усмивка, поостарял, пак чист и наресан, с проблясващия златен зъб и… с количка близнаци – правнуци! Най-приятната ми среща със стар приятел от дълго време.
Има и щастливи цигани!
Честит празник, Ради!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme