След още двайсет години

На днешния ден през 1997 г., след провала на Виденовото правителство, се проведоха предсрочни избори, спечелени от коалицията ОДС с абсолютно мнозинство от 52,26% и 137 депутатски мандата. Месец по-късно – на 21-и май – в НС беше гласувано и новото правителство с Премиер Иван Костов – най-успешното правителство в новата ни история, извадило България от най-тежката й криза през 20 век.
Днес, точно двайсет години по-късно, е тъжно и безнадеждно…

Днес, точно двайсет години по-късно, бе поруган парламентаризма с откриване на първата сесия на 44-то НС от ченге и доносник.

Те са навсякъде –  явно и тайно  конците се дърпат от кадри на ДС и партийната номенклатура на БКП, или техните деца и внуци от БСП. Представата на младите хора  злото, което прични на поколения ДС е формирана най-вече от разкази на близки и от източници, които рядко се допускат до официалните медии, и все повече избледнява. Те или се примиряват и приспособяват, или емигрират. А страхът, неизвестно от какво и от кого,  владее българина.Това обяснява  отсъствието от улицата, когато самозабравили се управници, или обикновени мутри с бели якички, или анцузи  нарушават крещящо гражданските ни права, когато инстинституциите са мълчали за “най-полезния” български уран във водата на децата им.

Психолозите твърдят, че при кризи, които изискват хората да изберат само една от две крайни възможности, повечето от тях ще изберат по-лошата. Избрахме я.

Днес, точно двайсет години по-късно, в стола на Иван Костов седна Волен Сидеров.

Днес, точно двайсет години по-късно, 2017-а се усеща като “1984”…По Оруел.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme