България – 109-то място в света по свобода на медиите за 2017 г.

България е на 109-то място в света по свобода на медиите в класацията на “Репортери без граници” за 2017 г. Сега сигурно ще се отчете като “добра новина” и напредък, предвид факта, че през 2016 г. сме заемали 113-о място.
В частта за България се посочват причините за най-ниската в ЕС позиция:

“Доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, вкл. Делян Пеевски, собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания”.

Станата ни не само е на 109-о място в списъка от общо 180 държави, но и е първата, с която започва категорията “Лошо състояние” със свободата на медиите. В Европа такива са само още три държави – Македония (111), Русия (148) и Турция (155). Отново се повтаря, че “правителството раздава еврофондове на конкретни медии при пълно отсъствие на прозрачност и на практика по този начин подкупва редакторите да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени теми”.

На картата на класацията България е единствената страна от ЕС, отбелязана в червено. Преди нас са Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия. На последно място е Северна Корея, която е 180-а.
Изненадани?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme