Откъс от книгата на проф. Вили Лилков “Бивши хора”

“Георги Младенов е първия български инженер, завършил “Фина керамика” в Германия. През 1926г. във Видин създава първата фабрика за порцелан – “Бонония”, чиято продукция достига такова високо качество, че се продава в цяла Европа и Близкия изток. След 9-ти септември съдбата на инж. Младенов е ясна – национализация, изселване, забрана да работи по специалността си, където и да е. След години му се позволява да работи в ТКЗС.
Следва най-интересното: Разказът е на директора на “Бонония” през 1968г.
“Един ден в кабинета му влиза възрастен, изискан човек, който попитал може ли да получи документ, че е работил тук. От личен състав вече го отпратили, защото познали бившия собственик. В този момент на вратата на директора отново се чука. Идват работниците на фабриката. “Разбрахме, че господин Младенов е тук. Искаме да го видим.”
И разказът на социалистическия директор, може би е бил човек отвъд матрицата, продължава. “Влязоха. Не искам да описвам срещата. Стоях и слушах разговора между тях. Гледах сълзите на работниците. Виждах колко силна е била връзката между тези хора и колко отчуждени днес са моите работници от проблемите на фабриката. Чух за 13-та и 14-та заплата, за Великденски и Коледни помощи, за дърва и въглища, които бедните са получавали безплатно от фабриката, за безлихвени заеми и безплатни учебници за учениците ….
Почуствах се излишен!”
/из “Бившите хора”, Вили Лилков, Христо Христов, 2017, издателство “Сиела/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme