Путин: ” Писмеността дойде при нас именно от македонската земя.”

“Вие пристигнахте в Русия в необичаен ден и по необичаен повод – за връчването на наградата на фондация “За единство на православните народи”. Днес в Русия е тържествен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда”. Това заяви руският президент Владимир Путин на македонския си колега Георге Иванов при срещата им в Кремъл, съобщи официалният сайт на държавния глава на Руската федерация.

Дмитрий Сергеевич Лихачов е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на СССР.В продължение на тридесет години до края на живота си, Дмитрий Лихачов неуморно  отстоява  уникалното значение на българската култура.На I Международен конгрес на българистите Дмитрий Лихачов изнася доклад на тема „Държава на духа“, където споделя:

„Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата

В най-тягостните и кризисни епохи на българската история, българската писменост, и по-специално българската литература, се е връщала към първите си столетия – към Златния Век на българската писменост… Тъмницата, в която са превръщали България ту Византия, ту османските турци, никак не е могла да бъде със здрави стени за духовната култура на българския народ”

Поне това да беше прочел Путин…

Честит ден на писмеността и просветата!!!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme