Даниела Горчева: Поради световната си изолация, Кремъл се докара да прави мили очи на Македония

Този, който е посъветвал Путин да прави мили очи на македонския си колега по тзи начин, говорейки,  че славянската писменост в Русия била дошла от македонска земя, всъщност направи неоценима услуга на България. Защото така Русия вече официално призна – и не само чрез главата на руската православна църква, както беше досега, но и чрез думите на държавния си глава, че азбуката са я получили от България. Макар че със или без тяхното признание, фактът е факт и той е безспорен. През десети век изостанала Русия получава писмеността си от България. В продължение на три века и руси, и сърби, и румъни преписват български книги. Има и куриозни случаи – например, в сборник  за руския цар Светослав от 1092 г. , е запазено хвалебственото посвещение за българския цар Симеон, царувал  век и половина преди това. А в прочутия „Изборник Святослава“, по-раншен препис от 1073 г, името на българския цар Симеон е изтъргано и заменено с името Светослав. Така че непознаването на фактите или отричането им, не ги отменят.
Но чак жал ми стана като гледах сценката по телевизията. Такъв гаф. Първо до къде се докара Путин поради международната си изолация? Да прави мили очи на Македония, която е наистина „голям“ фактор в световната политика. Удавник и за сламка се хваща.
Нека да припомним също, че заради десетилетната кремълска пропаганда по време на Съветския съюз, която тръбеше, че всичко на този свят е руско или в краен случай съветско изобретение (та по този повод имаше анекдоти като „Руските часовници – най-бързите часовници на света“ и пр.), съветският человек беше убеден, че Ленин му бил сътворил азбуката. Съвсем сериозно го казвам, имали сме такива диалози с русначета у нас по време на комунистическия режим и те ревностно бранеха тази идея – че Ленин им е написал азбуката, на която пишат.
А сега путинова Русия, която по време на Олимпиадата в Сочи се пъчеше с кирилицата като руско достижение ( ах, тия руски часовници, ах), призна с устата на своя несменяем от 1999 година насам фюрер, че руснаците пишат с азбука, която са получили от „македонска земя“, тоест от България.

С гафа си Путин не издава нищо, което вече да не е известно на света – че си е един кагебист, който се опитва да прави интриги между България и Македония. Само че не България зависи от Македония, а обратно. Да не говорим, че не друг, а България  ги спаси от съдбата на Косово и Босна. Но е наистина смешно, защото в изолацията си Путин е стигнал дотам, че да прави мили очи на македонския президент. Историята наистина се повтаря като фарс – Сталин създаде „македонската нация“, а внучето на неговия готвач се опитва да се напъха в обувките му. Жалка и смешна картинка.

Адекватно на провокацията реагира министърът на външните работи Захариева. Премиерът Борисов  се сниши. Тия уроци със снишаването явно ги е научил от Тато. На премиера , и  на президента на България драстично липсва компетентност и ерудиция, за тези важни държавни постове. Липсва им и кураж, за да са независими, липсва им ако щете и българско национално достойнство.

Даниела Горчева е журналист и издател на списание „Диалог“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme