И Йордан Цонев получи църковен орден от дядо Николай

Пореден български политик бе удостоен с Ордена на Св. Апостол Ерм – I степен, който се дава от Пловдивската митрополия. И това е депутатът от ДПС Йордан Цонев, съобщи “Марица”.

Отличието е връчено днес лично от владиката Николай, след като приключи тържествената литургия по случай храмовия празник на митрополитската църква “Света Марина” в града под тепетата. За празника пристигнаха частици от покрова и ризата на Св. Богородица, изпратени с благословията на руския патриарх Кирил, и копие на чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица от Атон. Копието е лично дарение от Цонев. Последният има и богословско образование и почти винаги е в българските делегации за Атон.

Йордан Цонев е 23-ият носител на ордена на Св. апостол Ерм. Преди него отличието на закрилника на Пловдив носят Георги Първанов, пловдивският бизнесмен Георги Гергов, оръжейният бос Петър Манджуков, кметът на Пазарджик Тодор Попов, бившият областен управител на Пловдив Тодор Петков, бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Дядо Николай изброи причините, поради които Цонев заслужава ордена заради направеното от него и за Пловдивската епархия, и за Българската православна църква. Владиката отрече дарението на иконата да е поводът, тъй като “благодатта на Светия дух не се продава и не се измерва в пари”, разказва още “Марица”. Дядо Николай припомня как депутатът от ДПС внесъл законопроекта, с който храмовете биват освободени от данък сгради и такса смет, как е помогнал катедралата “Св. Александър Невски” да получи нотариален акт от държавата, за да може Българската православна църква да я стопанисва и т.н.

Цонев също разказа личния си мотив да поиска да дари копие на чудотворната икона от Атон – трогателна история за оздравяло от рак дете след молитви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme