Христо Иванов: Прокуратурата в България е източник на корупция

Полша протестира заради съдебната реформа и заради политическа намеса в съдебната власт и конституирането на Висшия съдебен съвет. Това заяви в студиото на “Още от деня” по БНТ Христо Иванов, председател на “Да, България”, бивш правосъден министър, и припомни, че поради същата причина той самият подава оставка: “Нормата на политическа намеса в конституирането на ВСС остана по-голяма, отколкото тази на съдиите.”

Той посочи, че в някои отношения положението в България е доста по-тежко от това в Полша, защото у нас ерозията и на медийната свобода, и на правосъдието, и изобщо на законността продължава много по-дълго и по-изтощително за гражданската енергия. “На няколко пъти в последните години гражданската енергия избухваше в протест срещу тези процеси, но има много здрав сговор между политическите сили, представени в парламента и в досегашното управление, които всички са в полза на тази ерозия на базовите демократични принципи. Това изтощава хората, които въпреки всичко събират отново сили и избухва гражданската енергия. Аз очаквам съвсем скоро отново да минат следващия Рубикон нашите управляващи и да предизвикат ново избухване.”

Христо Иванов изрази убеждението си, че не може да се постигне траен напредък, ако само една институция бъде реформирана. По думите му българският път е да извлечем полезните уроци от Румъния, но да не забравяме, че на нас ни е необходима реформа на цялата Прокуратура. “Прокуратурата в България не просто се проваля в борбата с корупцията. Тя е източник на корупция – цитирам председателя на Венецианската комисия. Така че, без да реформираме Прокуратурата като цяло, няма да можем да се справим с проблема, който имаме, каквито и отделни кръпки да направим, включително и по румънски модел.” Според него това, което наблюдаваме в Румъния може да се определи като лов на вещици и опит да се направи капан на Кьовеши, а не е насочено срещу реални нейни прегрешения.

Христо Иванов коментира сагата КТБ и заяви, че е притеснен от това, че от една страна “четем разказа за потапянето на Титаник, а от друга страна се инкриминира оркестърът на парахода. Искам да поздравя прокурорите за тази част от работата, която са свършили, но тя е много малка част, разочароващо малка част. Стигнали са точно дотам, докъдето могат да стигнат с дизелов двигател, на който не е сложен политически дизел – политическа воля. Стигнали са дотам, докъдето са стигнали, без да има Кьовеши, която да им каже – не се страхувайте, продължавайте нагоре!, защото Кьовеши у нас няма”, каза той.

Липсват много части от пъзела по КТБ. На първо място липсва най-голямата част от него – липсва айсбергът Пеевски. По думите на Христо Иванов Прокуратурата много внимателно, “на пръсти” и “по чорапки” е ходила по време на това разследване около Пеевски. И това е скандално, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme