Христо Иванов: Трудно е да се говори, че Пеевски е ощетен от КТБ

Много е трудно да се говори за това, че Делян Пеевски е бил ощетен от КТБ. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият правосъден министър и лидер на „Да, България” Христо Иванов в коментар на думите на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Преди дни тя коментира пред bTV, че Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. „Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”,  каза Менда Стоянова.

„Делян Пеевски е бил част от онази политическа среда, в която е ставало възможно изграждането на цялата тази политическа Пирамида, каквато представлява КТБ. Той е бил съществена част от договарянето например на трансферите на тези държавни средства, получавали са кредити, които не е много ясно в каква степен всички те са изплатени, с които е финансирана голяма част от разрастването на империята му”, заяви Христо Иванов.

„Г-жа Менда Стоянова бърка клиент на банка с вложител и пропуска, че важен вид категория клиенти на банките са кредитополучателите”, отбеляза той.

„Най-страшното е, че ние не просто ще запълним тази дупка със свои пари, а че КТБ продължава да бъде възможна и в момента и най-вероятно подобни ситуации, в които хора, упражняващи икономическо, медийно и политическо влияние, създават такива извънзаконни предприятия, и в момента продължават да се случват. Този модел на корупция по никакъв начин не е спрян и не е отречен от българския политически елит”, заяви бившият правосъден министър.

По думите му по кредитните досиета в КТБ трябва да има пълна прозрачност, защото не може да се има доверие нито на БНБ, нито на синдиците, нито на разследващите, че цялата информация ще излезе.

„Има огромни празнини. Говори се за модела, но той не е обект на последователно разследване и обвинения”, подчерта той.

„Обвинението се фокусира само върху непосредствените извършители с опит те да останат единствените виновни, като имаме предвид, че главният от тях отсъства от страната. Дълбоко се съмнявам, че българското правителство има желание да го върне” допълни Христо Иванов.

2111427933

Според журналиста Николай Стайков сред обвиняемите липсват „няколко министър-председателя от последните години”.

Христо Иванов атакува и промените в Закона за съдебната власт, които дават възможност на членове на ВСС да заемат длъжности в съдебната система по свой избор.

„Това е поредният опит на тези, които са слушкали, да им се даде възможност да папкат и след края на мандатите”, коментира той.

„В края на мандата на миналия ВСС беше направен опит да им се даде такув бонус, тогава имаше вето, ГЕРБ аплодира президента за това, че е наложил вето на тогавашния опит, а сега внесоха същото”, припомни Иванов.

„Идеята е, че тези хора получават възможност да заемат длъжности без конкурс. За всички останали в съдебната власт има такъв. Това е един жест, който показва на хората, които сега влизат във ВСС, че ако обслужват вярно статуквото, мълчат и гласуват както им се казва, за тях ще има грижа. Това е форма на политическа корупция, която не бива да бъде допусната”, смята лидерът на „Да, България”.

Той критикува и промените в НПК, които позволяват на прокуратурата, която по думите му води дълга война със Софийския градски съд, да отнеме от него делата за корупцията по високите етажи на властта и да ги концентрира в структури, които са в много по-голяма степен под влияние на лобито на Сотир Цацаров.

Според Иванов Специализираният съд и прокуратура нито са по-бързи, нито са показали по-голяма ефективност и специализация. „Това е абсолютно политическо решение, което обслужва интересите на статуквото в съдебната власт”, категоричен беше Христо Иванов.

Журналистът Николай Стайков коментира, че е особено притеснен от разширените правомощия на прокуратурата да отстранява съдии. „Една прокуратура на това ниво на доверие в момента няма как да иска разширяване на правомощията си”, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme