НДК дава 12 млн. на пряко договаряне с оня Галчев, заради когото изгоря Боршош

НДК ще отпусне близо 12 млн. лв. с пряко договаряне за изграждане на система за сигурност във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Това става ясно обявена поръчка, в която за изпълнител за пряко договаряне е посочена “Галчев Инженеринг” ЕООД. Дружеството към момента е ангажирано с друга поръчка – тази за реконструкцията на НДК.

Името на фирмата се завъртя около скандала с бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Тогава назначеният на неговия пост за един ден Борислав Велков оповести кореспонденция, свързана с обществената поръчка за ремонта на НДК. От съобщенията се разбра, че “Галчев инженеринг” е “побутната” от комисията за избор на изпълнител на поръчката за реконструкцията на НДК. Компанията предложи цена 16 549 998 лв без ДДС, която беше по-висока от предварително обявената стойност – 13.9 млн. лева без ДДС.

Служителят в НДК Иван Беров, който е единият от участниците в чата с разменени съобщения, обяви, че публикациите на Борислав Велков са манипулация.

С новата поръчка, която е обявена на 16 август, възложителят НДК посочва, че е избрано прякото договаряне заради възможната заплаха за националната сигурност, като се позовава на предвидените в Закона за обществените поръчки “изключителност” на обстоятелствата и “непредвидимост” на събитията. Ако поръчката бъде пусната по нормалния ред, това би отнело много време, което е опасно предвид “критично краткия срок за привеждане на сградата на НДК за нуждите на българското председателство”. Първите предвидени събития са на 1 ноември 2017 г., а изпълнението на обществена поръчка по надлежния ред би се проточило с до 6 месеца.

Срокът, необходим за техническото изпълнение на предвидените дейности, в т.ч. доставка и изграждане на системите за видеонаблюдение, пожаро-известяване, система за контрол на достъпа и др. е три месеца, се посочва в заданието. В него е записано, че неизпълнението на проекта “поставя под опасност живота и здравето на участващите във всяко едно от събитията” в рамките на българското председателство, което може да представлява и непосредствена заплаха за националната сигурност.

Възложителят посочва, че парите по тази поръчка са отпуснати с постановление на правителството, с което се правят промени в капитала на НДК с 28 млн. лв. От тях “до 12 млн. лв. с ДДС” са за провеждането на обществена поръчка по реда на ЗОП и избор на изпълнител за Единна хомогенна глобална система за сигурност. Средствата са осигурени от бюджета на министерството, ангажирано с организацията на председателството.

Допълнителните средства бяха отпуснати от правителството през юни, което до голяма степен противоречи на хипотезата за непредвидимост и изключителност на събитията.

На запитване на OFFNews през юни месец от министерството, оглавявано от Лиляна Павлова съобщиха, че не са предвидени средства във връзка с охраната и сигурността на председателството.

“Във връзка с въпросите, които засягат разходите за охрана, Ви уведомяваме, че този бюджет се разпределя от МВР и би следвало да отправите питането си към тях”, отговориха тогава от ведомството.

В същото време от МВР обясниха, че не се предвижда участието на частни дружества в дейността по охрана на председателството. В същото време обаче за обезпечаването на сигурността в НДК щяло да се разчита освен на ресурсите на МВР и НСО, но също и на фирмата, която към момента охранява сградата – дружеството “Форс Делта”.

“Като следва да се има предвид, че по отношение на обезпечаването на сигурността на главната сграда на НДК, където се провеждат по-голяма част от събитията и определената прилежаща територия по време на председателството на Съвета на ЕС 2018 г. ще се разчита на ресурси на МВР и НСО и охранителната фирма, която към момента осъществява охраната на НДК”, се казва още в отговора.

От там припомнят, че на 29 юни правителството е отпуснало допълнителни разходи от 9.5 млн. лв. за изпълнението на мерките за сигурност и обезпечаване на събитията по време на председателството през 2018 г.

offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme