Корупцията в България е навсякъде в управлението според доклад на САЩ

 

Най-значимите проблеми, свързани с правата на човека в България, включват тежките условия в затворите и арестите, липса на съдийска независимост, корупцията във всички клонове на управлението, трафика на хора и насилие от страна на обществото върху етническите малцинства. Това констатира годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2017 г.

В документа за нашата страна се отбелязва, че властите са предприели стъпки за наказания на служители в службите за сигурност например, които извършват нарушения на правата на човека, но действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността остава проблем.

Докладът отбелязва и влошеното състояние на свободата на словото, като разглежда и някои конкретни случаи на натиск върху медиите.

Повсеместна корупция

В доклада за поредна година широко отразяване получават проблемите с корупцията и независимостта на съдебната система. Според Държавния департамент на САЩ корупционни практики, свързани с усещането за безнаказаност, се забелязват във всички сфери на управлението – подкупи, конфликт на интереси, разработване на схеми за присвояване, злоупотреби, нарушения при обществени поръчки, търговия с влияние и т.н.
Докладът цитира неправителствени организации, според които корупцията е най-належащият политически, икономически и социален проблем в страната. Отбелязва се и отчетът на прокуратурата за 2016 г., според който за ефективна борба с корупцията са необходими съществени промени в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Припомня се случаят с депутата Живко Мартинов, известен като “Суджук гейт”, а също и делото срещу Кирчо Киров за злоупотреби.

Случаите на корупция включват и съдебната система, и правоприлагането, пише в доклада. Отбелязват се няколко случая на корупция по граничните пунктове и повдигнатите обвинения срещу митничари на Кулата и Свиленград.

Докладът цитира и данните на “Програма достъп до информация”, според които през 2016 г. само 36% от публичните институции са отговаряли на законовото изискване за публикуване на декларациите за конфликт на интереси на техните служители.

Цитират се мнения на неправителствени организации, че промените в НПК, които влязоха в сила на 4 ноември т.г., значително са снижили стандартите за справедлив съдебен процес чрез създаване на възможности за ограничаване на процесуалните права на обвиняемите. Сочи се също така, че според някои наблюдатели промените в юрисдикцията на Специализирания наказателен съд го превръща в извънреден съд.

В контекста на правото на неприкосновен личен живот и кореспонденция се сочи, че през август м.г. председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков е заявил, че има информация за случаи на незаконно подслушване на политици, магистрати журналисти, направено с цел сплашване, натиск или изнудване.

Лоши условия в затворите

Подробно внимание в доклада се обръща на лошите условия в затворите и арестите у нас. Няма подобрение в материалните условия в местата за лишаване от свобода в София, Бургас и Варна, пише в него. Споменава се за често насилие и извънредна употреба на сила от страна на властите. Другите постоянни проблеми включват пренаселеността, лоши материални условия, лоши хигиенни и санитарни условия, недостатъчен достъп до отопление, вода и електричество, оскъдно обзавеждане, включително липса на спално бельо, недостатъчно количество и качество на храната и питейната вода, липса на персонал.

Проблемът с ромите

Докладът се задълбочава в проблемите на ромското етническо малцинство, които се появяват в няколко раздела на документа. Първо се отбелязва, че ромската общност не е политически представена на централно ниво за разлика от турското малцинство, въпреки че все пак имат свои представители на избираеми позиции на местно ниво, отбелязват американските власти.

В частта за “малцинствата” Вашингтон критикува София и заради забраната за езици, различни от българския, по време на провеждането на предизборна кампания. В доклада се посочва и случаят с кмета на Кюстендил Петър Паунов, който през 2015 г. изключи живеещите в ромския квартал “Изток” от референдума дали да се кандидатира за трети мандат.

Като цяло се увеличават актовете на расова дискриминация срещу ромите, пише в доклада, който цитира становище на Българския хелзинкски комитет. Според американските власти медиите в България “често описват ромите и другите малцинствени групи, използвайки дискриминиращ, омаловажаващ и оскърбителен език”. Националистически партии като “Атака” и “Патриотичния фронт” базират политическите си кампании на силни антиромски, антитурски и антисемитски послания и реторика, пише в доклада. В него се припомня и осъдителната присъда на Бургаския районен съд срещу вицепремиера Валери Симеонов заради негово антиромско изказване от 2014 г.

Докладът обръща внимание на антиромските протести в Асеновград и други градове на страната през миналата година заради сблъсъци между етнически роми и местни общности.
В документа се изброяват и нарасналите инциденти с реч на омразата и престъпления от омраза срещу турци, роми, мюсюлмани, евреи и бежанци. В него пише още, че липсата на обвинения срещу престъпления от омраза продължава да е проблем, както и ниските и условни присъди, които се дават на осъдените.

Забелязани са и проблемите с етническата сегрегация на цели училища. “Ромските деца често посещават де факто сегрегирани училища, където те получават лошо образование. Има примери на етнически българи, които напускат десегрегирани училища и по този начин отново ги сегрегират”, посочва докладът.

Медиите остават в трудно положение

За поредна година в доклада се отбелязва и влошеното състояние на свободата на словото, макар то не е отбелязано в групата на най-значимите нередности. Според документа като цяло свобода на изразяване и на пресата има и тя се спазва официално от правителството, но има корпоративен и политически натиск върху медии, непрозрачна концентрация на собственост и дистрибуция, както и непряка правителствена подкрепа за отделни медии чрез публичен ресурс.

Като конкретни проблеми са отбелязани глобите от страна на Комисията за финансов надзор срещу “Икономедиа”, скандалът “ЦУМгейт”, разкрит от издателя на “Сега” Сашо Дончев, а също и натискът върху сатиричния вестник “Прас-прес”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme