МВР обеща на социалистите да пази денонощно Паметника на Съветската армия

Болшевишкият монумент ще има видеонаблюдение, за да не бъде надраскан от будни столичани

 

МВР ще охранява денонощно Паметника на Съветската армия в столицата. Това заяви с писмен отговор вътрешният министър Младен Маринов на въпрос от депутатите от БСП Христо Проданов и Георги Свиленски по време на парламентарния контрол. 

Сред мерките, посочени от Маринов, са всекидневен автопатрул за района, а при възможност и необходимост и пеши патрул. Ще се извършва наблюдение и проверка на лица от рискови групи в близост до обекта, включително ако наблюдават и заснемат.

Маринов казва още, че наличните камери са включени за денонощно наблюдение. Проверени са и охранителите от фирма “Егида-София” ЕАД, като нарушения не са констатирани.

Паметникът периодично е обект на различни “посегателства” и прояви на протест срещу отказа да бъде демонтиран. На 9-ти септември тази година последно той бе залят с бяла блажна боя. Преди година бе оцветен в жълто. Няколко месеца по-рано върху него бе изписано “БКП са терористи”. Социалистическият монумент беше изрисуван и с анимационни герои. Голяма част от столичани искат демонтирането на болшевишкия монумент, но засега той продължава да”краси” центъра на София и да напомня за “червените ботуши”, които са мачкали България. Възмущението към новите мерки за сигурност идват и от факта, че постоянно се говори как в МВР има нужда от 6000 полицаи, за да защитят хората в селата от кражби и побои, а в същото време се служителите на реда са ангажирани да пазят денонощно паметник, който от 30 години вече не трябваше да стои срещу “Орлов мост” и Софийския университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme