За какви прояви в обществото МВР-ДС информира Петър Младенов след оставката на Живков

След падането на режима, генералният секретар на ЦК на БКП е продължавал да получава доноси за интелигенцията

Петър Младенов на снимката: Петър Младенов

 

И след 10 ноември 1989 г. МВР-ДС е продължило да информира новия генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов за различни прояви в българското общество – от средите на интелигенцията, през работническите колективи, та до т. нар. независими структури, прераснали малко по-късно в политическа опозиция.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна информация относно: Получени данни във връзка с ноемврийските пленуми на ЦК на БКП към 4 декември 1989 г.

Тя е на тогавашния министър на вътрешните работи Георги Танев, отпечатана е в два екземпляра, като първият е за новият генерален секретар Петър Младенов (второто копие остава в МВР). Размножена е в 16 екземпляра и е изпратена по списък, който не фигурира към документа.

МВР-ДС е информирало Младенов за настроенията в Съюза на българските писатели срещу група творци, които по това време се славят като най-обвързаните с върхушката на компартията – Георги Джагаров, Димитър Методиев, Слав Хр. Караславов, Лъчезар Еленков, Любомир Левчев и др.

Проследена е срещата на представители на т. нар. независими сдружения с работници в Пазарджик. На срещата е присъствал бъдещият председател на СДС Желю Желев и писателя Георги Спасов, който впоследствие е говорител на СДС.

В резюме са представени срещи на обществеността в Кърджали, Ямбол, Варна, Шумен, Враца и Монтана (тогава Михайловград) и др.

Още тогава в част от хората се заражда съмнения, че ще се състои реална промяна, той като изказват опасения, че „промените се организират по стария начин”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисия по досиетата, 2013 г.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Източник: http://www.faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme