Такива бяха заветите на Хитлер и Лимонов*…

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Всяка диктатура има нужда от образа на врага. Без него хората няма да подкрепят диктатора, няма да се мобилизират и да са готови за война. Ненадминатият гений на омразата Хитлер казваше: „На хората им е нужен реален образ на врага, а не просто представа за него“.
Пропагандата на Путин отдавна създаде образа на врага в лицето на американците, отговорни за всички злини на Русия. Този образ е неговият най-силен коз, който съответства на мита за злокобните евреи на Хитлер. Само че на американците в Русия на Путин, за разлика от евреите в нацистка Германия, не им подхожда ролята на явни врагове.  Защото обикновеният руснак дори не е виждал жив американец.
Хората приемат с неохота, че американците, заедно с англичаните и евреите, нещо мътят по отношение на Русия и това не предизвиква никакви емоции у тях.

Америка – това е абстрактен, въображаем враг

Диктатурата предизвиква истинските чувства у хората: на ненавист и презрение към противника, събуждайки любов и възхищение към диктатора. Кремъл неистово се нуждае от жив и осезаем образ на врага. Такава емоционална реакция може да бъде предизвикана от някой добре познат, близък съсед или даже бивш приятел. Украйна и украинците идеално се вписват в тази роля.
С помощта на фалшиви новини и провокации към украинците Лимонов посочи враговете още в края на 90-те години на миналия век. След това той предложи да се провокира масова анти-украинска психоза и война срещу Украйна с помощта на фалшифицирани “доказателства” за масови убийства на руснаци от украинските сили за сигурност:
“Русия, разтърсена от чутото, повярва в злодейството … Тъй като руската телевизия частично се приемаше в Украйна и никой нямаше време да предположи след  първите шокиращи съобщения, че в това ще бъдат въвлечени и руснаците, 11 милиона човека, които живеят в Украйна “.
През 2014 година този план беше реализиран. А заедно с това в Русия започна антиукраинската истерия и рейтингът на Путин започна да скача. Сега започнаха обратните тенденции:

полулярността на режима започва да се срива

Опитвайки се да промени това, Кремъл организира  провокацията в Керченския пролив. Но очевдино само една такава акция не е достатъчна, за да бъде съживен образът на „врага Украйна“, да бъде провокирана поредната масова психоза. Боя се, че по-голямата провокация тепърва предстои. Нещо повече, съдейки от хода на срещата на Г-20, на Кремъл не му провървя да излезе от положението на губещия в света, но той просто няма какво да губи.

*  Едуард Лимонов (р.1943 г.) – руски писател, политик, противоречива и ексцентрична личност. Бил е дребен бандит в Украйна; идол на съветския ъндърграунд по времето на Брежнев; клошар, после слуга на милиардер в Манхатън; моден писател в Париж, както и автор на 10 книги; войник на страната на сърбите във войните в Югославия; политически затворник – в два затвора и един лагер; основател на обявената извън закона Национал-болшевишка партия в Русия; кандидат за президент; основател на опозиционно движение срещу Путин. Вижда себе си като герой, много хора го виждат като фашист. 

Превод: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme