2018 е неуспешна година за 50% от фирмите в България

Радосвет РадевРадосвет Радев

 

За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била неуспешна, показва проучване на БСК за изтичащата 2018 година през погледа на бизнеса. И по отношение на състоянието на фирмите, спрямо миналогодишното изследване, е установено отстъпление. 49% от анкетираните отчитат застой в развитието си, съобщи председателят на БСК Радосвет Радев, представяйки резултатите от бизнес анкета сред 740 компании.

58% от анкетираните смятат, че корупцията е нараснала, а според 49% се увеличава престъпността. Независимо от манифестираните намерения на изпълнителната власт да намалява регулаторната тежест, 58% от анкетираните я намират за увеличена, в сравнение с 2017 г. Продължава да е нисък дялът на смятащите, че достъпът до правосъдие се е подобрил.

Категорично неодобрение срещат сред деловите среди вдигането на  максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. (64% от фирмите изразяват неодобрение), административното повишаване на минималната работна заплата (81% неодобрение), мярката за въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания (77% неодобрение).

76% от анкетираните не одобряват промените в наредбата за касовите апарати, а всеки трети има притеснения, че няма да успее да отговори на изискванията й. Според експертите на БСК притеснителен факт е, че голяма част от анкетираните не са наясно с необходимите действия, които трябва да предприемат във връзка с прилагането на тази наредба.  Българският бизнес не е настроен да наема служители догодина И заради очакваната политическа нестабилност, повечето работодатели в България няма да наемат нови служители догодина.

34% от фирмите, участвали в проучването посочват, че са ставали свидетели на некоректни или незаконни практики при провеждане на обществени поръчки.

Според дадените от бизнеса оценки на институциите омбудсманът и президентската институция се представят най-добре, но от тях зависи най-малко, тъй като бизнес средата се регулира от изпълнителната власт, съобщи още шефът на БСК. С най-ниско одобрение са парламентът, КЕВР КФН – това са рекордьорите по неодобрение от страна на бизнеса.

За изтичащата 2018 г. около 30% предприемачите са посочили, че имат ръст на обемите на производство, други около 40% отбелязват спад. Според Радосвет Радев причината е в затруднения с набирането на работна ръка и също цените на енергоносителите. Според очакванията на бизнеса за 2019 г. една трета от фирмите очакват ръст на икономиката. Оптимистите намаляват с 5%, в сравнение с 2017 г. Отстъпва оптимизмът, с който е посрещната изтичащата 2018 г., коментира Радосвет Радев.

Източник: http://www.faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme