ОКОНЧАТЕЛНО СЛОЖИХА КРЪСТА НА СВОБОДНОТО СЛОВО В РУСИЯ!

Глобите ще стигат до 4600 долара или 15 дни затвор

Тежка глоба и затвор, ако обидиш Путин с фейк

Руският президент Владимир Путин е на път да подпише законови актове, които ще задушат и последните остатъци от свободното слово, съобщава „Блумбърг“. Два от декретите ще обявят за незаконно публикуването на материали, „изразяващи неприлична форма на ясно неуважение“ към руската държава. Глобите ще стигат до 300 000 рубли (4600 долара) или 15 дни затвор за нарушителите.

Другите два акта забраняват разпространението на фалшиви новини „застрашаващи обществената сигурност“. Глобите там могат да стигнат до 1,5 млн. рубли (23 000 долара).

Статията на „Блумбърг“ е озаглавена – „Обиждаш Путин – плащаш 23 000 долара глоба“.   Кой, обаче, ще решава дали е нарушен законът? Това няма да е съдът, а Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – Роскомнадзор. Това е агенцията, която следи какво се случва в медиите и интернет. Тя ще има правото да изисква всяка информация, която се счита за обидна, да бъде свалена веднага. Ако това не стане, органът има право да блокира достъпа до източника на информацията, който я публикува.

Законите са директно нарушение на руската конституция, където в чл. 29 пише, че цензурата е забранена. Законите за обида са в разрез и с Европейската конвенция за човешките права, която Москва е подписала.

Съветът за гражданско общество и човешки права на самия Путин, в който влизат няколко съдии и адвокати, предупреждават законодателния орган за отварянето на вратата към арбитражни дела. Дори министри от правителството и офисът на главния прокурор оспорват законите, посочвайки че дефинициите в тях са твърде неясни.   Въпреки това, съдейки по реакцията на прессекретаря на Путин, президентът ще подпише актовете. Дмитрий Песков отказа да нарече законопроектите цензуриращи и го описа като „добре обмислени“.

http://BNews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme