Иван Костов: Властите са пасивни пред хибридната агресия на Кремъл

Иван Костов по време на конференцията „Членството в НАТО - ключ към ЕС“.
Иван Костов по време на конференцията „Членството в НАТО – ключ към ЕС“.

Българските власти са пасивни пред хибридната агресия от страна на Кремъл, а заплахата от тази агресия налага зависимост на партийни и държавни институции като прокуратурата, разследващите органи или органите за борба с корупцията. Това заяви бившият министър-председател Иван Костов по време на конференцията „Членството в НАТО – ключ към ЕС“, която се проведе в София в понеделник.

По време на изказването си Костов каза още, че в последните 2 години прокуратурата преследва редица политици, които подкрепят действията на НАТО, като даде за пример бившия външен министър Даниел Митов и бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Костов коментира още, че са били нанесени тежки поражения на българската енергетика, както и че трябва да бъде прекъснато незаконното финансиране на руски проекти на територията на страната, предаде “Дневник”.

Бившият министър-председател не подмина и медиите, които, според него, също са доминирани от Русия. Той заяви, че повечето от кандидатите в изборите през 2016 г. са повтаряли руски опорни точки, а единственият, който не го е правил – Трайчо Трайков – в момента е подсъдим.

Президентът Росен Плевнелиев, който също взе участие в събитието заяви, че Русия е взривила устоите на мира. Той обърна внимание на нестабилността, която заобикаля България, на нуждата от модернизация на армията в партньорство с НАТО. Според Плевнелиев страната няма как дабъде партньор с Русия, след като от Москва провеждат хибридна война срещу държавата ни.

Във форума участваха също и посланиците на Великобритания и САЩ в България Ема Хопкинс и Ерик Рубин. Хопкинс заяви, че Обединеното кралство гледа реалистично на руската заплаха и подчерта нуждата от повишаване на разходите за отбрана. Според посланик Рубин пък в момента не просто е най-подходящото време за модернизиране на армията, а дори не е останало такова. Според посланика на САЩ България е лидер на Балканите и играе ключова роля в региона като член на ЕС и НАТО.

 Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme