Комунистическият режим жестоко измъчвал католиците в България

За това говорят архивни документи на ДС

Комунистическият режим и неговата Държавна сигурност са били изключително жестоки при разправата с католическите свещеници в началото на 50-те години. За това говорят архивни документи на ДС, някои от които desebg.com публикува.

Те представляват строго секретни предложения от следствието на ДС до зам.-министъра на вътрешните работи Георги Кумбелиев за неколкократното поставяне в карцер на отец д-р Дамян Дюлов.

Той е първият арестуван католически представител през 1950 г., с което тоталитарното управление на БКП начело с Вълко Червенков поставя началото на разправата с католическата църква в НРБ.

Отец Гюлов е роден през 1886 г. в с. Секирово, Пловдивско в семейство на католици. Той дълго време ръководи католическия комитет „Добър печат” и е основател и редактор на вестник „Истина”.

Архивните документи на ДС разкриват, че репресивният апарат на комунистическия режим не е успял да пречупи свещенослужителя и заради дръзкото му поведение пред следствието, където той опонира на следователя, е поставен няколко пъти в карцера.

katoloci.jpg

Католическите свещеници са сред жертвите на репресивния апарат на режима у нас през 50-те години на 20 век

ДС е приела за „нахално и провокативно” неговото твърдение, че е в ареста не защото е престъпник, а защото е католически свещеник.

Също така д-р Гюлов не се е страхувал да заяви на следователя, че твърденията му са „клевета, въображение и измислици”.

При второто му вкарване в карцера за 10 дни следователят е поискал да бъде поставен там с белезници.

Това очевидно не е пречупило свещеникът, защото след това следователят е предложил за трети път е поставен в карцера за срок от 5 дни, но това предложение, не е утвърдено.

Дамян Гюлов е осъден на 12 години затвор през 1952 г.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

doc_ds_katolici.jpg

doc_ds_katolici-_1jpg.jpg

doc_ds_katolici-_2jpg.jpg

doc_ds_katolici-_3jpg.jpg

Източник: https://www.faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme