Нова туристическа атракция на град Ниш

На 21 май 2019 г. отвори врати нов Посетителски център за Церянската пещера. Центърът се намира на 15 км от центъра на Ниш. Сградата и съпътстващите я съоръжения е разположена на площ от 250 кв. м в близост до защитения природен актив от първа категория – Церянската пещера и цели да предостави възможност за развитие на различни видове туризъм, гъвкавостта да се развие разнообразен туризъм, както и насърчаване на икономическото и културно сътрудничество в региона.

Посетителският център е изграден в изпълнение на проект „Увеличаване на туристическите информационни услуги в трансграничния регион“ („Increasing the tourist information services in the CBC region”) с номер CB007.1.11.268. Проектът е с продължителност от 24 месеца и е съфинансиран от Европейски съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020. Партньори по проекта са Туристическа организация Ниш, Столична община и Сдружение „Любов и Светлина“ – Монтана. Една от основните цели на проекта е подкрепа за развитието на устойчив туризъм и подобряване на туристическата инфраструктура. Посетителският център е предназначен е за спелеолози, любители на адреналиновите спортове и на природата. Центърът, където можете да се насладите на гардероба, кафенето, магазина за сувенири и района с фигурата на бижута от пауна, снимките от живота на живите животни и скъпоценния геолог е на възраст над 2 милиона години.

Според Урош Парлич – Директора на ТО Ниш, изграждането на Посетителския център е своеобразен крайъгълен камък за по-нататъшното развитие на тази област, както и на близката област Каменички вис, с която Церянската пещера ще бъде свързана с пешеходни, планински и велосипедни маршрути.

На церемонията по откриването на Центъра за посетители в Cerjanska пещера присъстваха кметът на Ниш, Дарко Булатович, кметът на община „Пантелей“ Братимир Василевич, партньори от България, множество служители и голям брой медии от Сърбия и България.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014 — 2020 г. Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB007. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на партньорите по проекта и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme