Андрей Райчев: Ако БСП започнат да занимават обществото със себе си, съдбата им ще е като на СДС

Политическата промяна е в ход, независимо от това, че не я виждаме през политически партии. Около това мнение се обединиха Антоний Гълъбов и Андрей Райчев в ефира на „Здравей, България”.

„Ако погледнете, ще видите колко фрагментирана е онази част от вота, която непроизвежда мандат и реално погледнато очакването не е толкова за поява на нова политическа формация, колкото за принципна промяна, която да мобилизира по-голяма част от избирателите”, каза Антоний Гълъбов .

По думите му резултатът на ГЕРБ не може да се тълкува като индулгенция, но е импулс за нов тип управление. „Важно е ГЕРБ правилно да разчетат подкрепата, която получиха. Този кредит на доверие не е индулгенция. Това е импулс за нов тип управление. Има очаквания за кадрови промени в ГЕРБ, но преди всичко за нова динамика на управлението”, каза той.

„Видяхме релефа на електоралното дъно. Около една четвърт от имащите право на глас участваха на тези избори и двете най-големи политически формации мобилизираха около една четвърт от електоралните си тегла. Релефът на електоралното дъно е интерес най-малкото с това, че ни показва колко важна е позицията на негласуващите. Всъщност становището на негласуващите е определящо за следващата политическа промяна”, каза още Гълъбов.

Според политолога процесът на нормализация на лявото пространство е ключово важен за целия политически живот в България. „Не можем да продължаваме периодично с това някой да ни връща колко е било хубаво преди 40 години”, обясни той.

Социологът Андрей Райчев заяви, че няма наказателен вот. „Българите не гласуваха наказателно, което е удивителен факт. Не се прие алтернативата на Нинова и Йончева, тъй като беше прекалено агресивно, остро. Нинова беше много обрана. Борисов не беше много усмихнат, той изостави всички „губещи окопи” и каза „Прошка”, но това няма да спре промяната, това не е победа в партията”, добави той.

„Ако БСП се зарови в това, което уби СДС, тя ще свърши по същия начин. Ако започнат да занимават обществото със себе си, съдбата им ще бъде същата”, прогнозира социологът.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme