Масови бягства от “Народната армия” по време на режима на Живков

Снимка: desebg.com

Бягствата от армията по времето на комунистическия режим са имали масов характер и са били основен проблем на военното контраразузнаване, определено като „политическия орган” на БКП в БНА (през различните години по се води Пето или Трето управление на ДС, б.а.). Това сочи документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува.

Той представлява строго поверителен доклад за проявите на врага в Народната армия. Докладът е от 1952 г. и е подписан от началника на Пето управление на ДС (военното контраразузнаване).

В него е посочено, че „най-разпространената и открита форма [на проявите на „врага”] са бягствата и дезертьорствата в Народната армия”.

През 1951 г. са извършени общо 139 бягства, от които 54,7% са от пехотните части.

През следващата година за 9 месеца са извършени 65 бягства. По социален произход най-много бягства са от средите на средно селските слоеве, следвани от бедните слоеве на селяните.

По партийна принадлежност водят безпартийните, но следвани от комсомолците, а на трето място са членове на БКП.

Военното контраразузнаване подчертава, че тези данни показват „незадоволителната политико-възпитателна работа сред военнослужещите в армията”.

Отделно в доклада на ВКР е посочена и статистика за бягствата от трудовите войски. Само за първите 9 месеца на 1952 г. оттам са извършени 104 бягства.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

ds_bna_1resized

ds_bna_2resized

ds_bna_3resized

ds_bna_4resizedИзточник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme