Западни медии: Засилват се съмненията, че Навални е бил отровен

Западни издания коментират масовите арести, извършени в събота срещу участниците в неразрешен антиправителствен протест в Москва, предаде БТА.

Арестите започнаха още преди началото на демонстрацията. Самото присъствие близо до мястото, където се събират демонстрантите, бе достатъчно, за да бъдеш помъкнат към полицейските ванове, пише британският вестник “Индипендънт” по повод случилото се в Москва, където протестиращите демонстрираха за свободни избори.

Суровата полицейска тактика бе само част от операцията срещу белязаната от най-големи безредици демонстрация в Русия от седем години насам. В навечерието на съботния протест властите арестуваха най-видния руски опозиционер Алексей Навални. Изказванията на московските ръководители, че срещу хората, които дойдат на неразрешената демонстрация, ще се действа “в съответствие с установената процедура” вероятно се отразиха на броя на демонстрантите, които бяха по-малко от участниците в разрешена демонстрация предходната седмица, отбелязва “Индипендънт”.

Репресивните мерки срещу демонстрацията в Москва разкриват нов подход по отношение на опозицията, пише американският вестник “Вашингтон пост”.

Според експерти броят на арестуваните демонстранти (близо 1400) е индикация за промяна в подхода на руския елит, който е все по-загрижен за политическата стабилност. Недоволството сред руснаците расте по различни въпроси, като се започне от токсичните сметища, които тровят малките градове, и се стигне до икономическите проблеми и пречките, създавани пред независимите кандидати да участват в борбата за изборни постове, изтъква “Вашингтон пост”.

“Не, системата на Путин в Русия все още е непоклатима. Дори и 100 000 московчани да застанат пред вратите на Кремъл и да вдигнат шумотевица, вътре просто ще затворят прозорците”, пише в редакционна статия от днес германският вестник “Фолксщиме”.

“Противоречията между твърденията на кремълските лидери и реалността на ежедневието на руснаците значително се задълбочават. Макар Русия да може да извършва кибератаки срещу САЩ и да води войни с армията си, която е една от най-могъщите в света, ежедневният живот на огромна част от руснаците продължава да изглежда безрадостен. Доходите, пенсиите и социалните помощи продължават да са доста ниски. Ако властите решат да ограничат и избирателните права, чашата може да прелее. Искрата в Москва може да доведе до верижна реакция, която да изложи на риск лидерската позиция на Путин”, пише “Фолксщиме”.

Засилват се опасенията, че арестуваният критик на Путин Алексей Навални е бил отровен, пише британският вестник “Таймс”.

Британското издание изтъква, че страховете за здравето на най-видния критик на Кремъл са нараснали, след като той бе приет в болница, а лекар (по-точно личната лекарка на Навални Анастасия Василиева) заяви, че не е изключено той да е имал контакт с токсично вещество. Макар да няма признаци, че животът му е изложен на непосредствена опасност, новината за здравословното състояние на Навални ще привлече внимание в страната, в която през 2015 г. опозиционният политик Борис Немцов бе застрелян недалеч от Кремъл, пише британският вестник “Гардиън”.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme