Кмет от БСП организирал “свинския бунт” в Мрамор, “професионални протестиращи” подстрекават да не се изпълняват указанията на властите

Малоброен протест в софийското село Мрамор срещу заповедта за унищожаване на прасета в селото. Оратори на протеста са хора, които не са от селото, а се представят като граждани, дошли да подкрепят местните стопани, предаде БНР.

Няколкото мъже, които се появиха на площада на селото, твърдят, че вече нямат прасета, защото са ги заклали в изпълнение на заповедта за санитарната зона. В района няма огнища на африканска чума, но селото попада в 20-километровата зона около свинефермата в Петърч и се налага избиване на животните – като превантивна мярка.

Протестиращите от селото се въздържаха от коментари. Неофициално обаче заявиха пред репортер на “Хоризонт”, че кметът на Мрамор е от БСП и организацията на протеста е негова инициатива.

Около десетина прасета са се отглеждали в село Мрамор. Почти всички от тях вече са заклани в изпълнение на заповедта. Това каза кметът на селото Ивайло Иванов, според когото в селото е останала една свиня-майка и лично той ще заведе ветеринарните власти, за да види дали някой ще си позволи да я убие.

Кметът отрече обвиненията, че той е организатор на протеста: “Дори и да съм аз, няма лошо. Смятам, че прасетата се избиват без основание”, каза Иванов.

Голяма част от протестиращите не са от селото и твърдят, че няма чума и че са жертва на опит за завладяване на българските пазари на свинско месо.

Според тези протестиращи, които са познати лица от протестите срещу “Топлофикация” и Комисията за енергийно и водно регулиране, срещу чумата по овцете в Южна България, срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, хората не трябва да спазват указанията на ветеринарните власти, да не ги допускат до задните си дворове и не трябва да унищожават прасетата си.</p><p>”Властта вече е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват” – каза основният оратор на протеста в село Мрамор, представила се като Мадлен Кирчева, гражданин.</p><p>Хората в селото продължават да чакат ветеринарните власти в лицето на Агенцията по храните да дойдат и да говорят с тях. На протеста е поканена и омбудсманът Мая Манолова.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme