Георги Димитров: Изселването на турците и помаците от граничната зона да стане безшумно

Изселването на турците и помаците от граничната зона през 1948 г. да се извърши безшумно и без в печата да се появява информация за тази мярка.

Такава резолюция е издал лидерът на БКП и министър-председател Георги Димитров през 1948 г. във връзка с акцията, предприета тогава от комунистическото правителство.

Сайтът desebg.com публикува самото министерско постановление, както и резолюцията на Димитров. В нея той посочва, че „органите, които провеждат изселването, да бъдат внимателни и тактични към преселниците и населението въобще”.

„Търпеливо да се разяснява, че това не е наказателна мярка, а държавна необходимост”, се посочва още в документа.

С изследването на турците и помаците от границата през 1948 г. се поставя началото на репресивната тоталитарна политика на БКП към мюсюлманското малцинство в България. Тогава се създава 25-километрова гранична зона, в която достъпът е позволен само с т. нар. гранични листове и остава забранителен до рухването на комунизма.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

dok_ds_musulmani_resized

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme