“Новият политик” слуша внимателно Сарая

Огнян Минчев*

Компетентното проследяване на публичните реакции и коментари за новината, че се учредява чалга шоу партия чертае относително ясна карта на зависимостите, плащанията в кеш и надеждите за политическо сътрудничество между поредния популистки спектакъл и останалите организирани интереси в олигархията и олигархичната политика. Нека добавим, че плащанията са динамичен процес – всеки може да си поръча услуга от

новото политическо лоби на мафията,

облякло чисто бялата риза на защитници на “народа”. Засега е достатъчно да се отбележи, че “новият политик” слуша внимателно Сарая – то кой ли вече не го слуша внимателно, флиртува с властта на второ и трето ниво (демек – предпазливо), получава ласки от социологическия монопол, плаши прислугата на властта, че може да има размествания в подреждането на ибриците и тромаво се намества на “политическата сцена” по метода на пробата и грешката.

Едно е да си шут, второ е да си цар, трето е да си везир на царя. Затова Сараят още не пуска “новия политик” директно на сцената – бави го, разиграва го, отлага го, че белким се поочука и поочупи в новия занаят.

Интересна е историята на политическите хомункулуси, произведени от олигархията за да й служат през последните десетилетия. През 90-те години задкулисието произвеждаше дребни скандалджии за осуетяване политическия успех на разнородната СДС опозиция. В началото на новия век изпадна една едра риба – купиха си цар, разиграха схеми за тотален контрол върху държавата и обществото. Успешно. След това пуснаха нов “човек от народа” за цар, но го държаха – и го държат здраво, да не направи някой сакатлък… Засега няма празно. Пробваха и хибрид на мощен мафиот зад кулисите, стъпил с единия крак на политическата сцена. Също успешно – не се знае кой е по-главен – “човекът от народа” или “лебеда”… Сараят може да каже.

Шоуменът е различна разработка

Вързали са го на веригата и от доста време – от време на време – го поотпускат да излае по-близо до политическата сцена. След това го дърпат и го прибират обратно в чалга колибата. Сега създават илюзия, че чалгарят е скъсал синджира и тича напред в политическото състезание. Да, ама не. Пак го пускат и дърпат назад – сякаш че вадят едър сом от блатото на задкулисната помия. Тия дни смениха името на “формацията”. Да видим още какво ще сменят. Според видни юристи – всичко е за смяна в “учредителната декларация”. Нямало да издържи на проверката на кой и да е съд за регистрация.

Криза има, криза в жанра

В политиката хомункулус се прави лесно, но се разиграва трудно. И резултатът е непредвидим. Уж го насърчиш за една кратка роля с две реплики на сцената, пък той вземе, че изкара три мандата… И обратно – плащаш му като на Крез, телевизия му даваш, турне с печени кебапчета по страната за три месеца му организираш – то вземе, че влезе в европарламента и се спихне като екскремент… Даже и истински цар да извадиш – файда йок. Не са роялистки времена, трудещите се прилъжат за 3-4 месеца, пък започнат да го попържат. Прост народ – не знае как да се изразява за синята кръв… Сега вървят залаганията за новия “проект”. Нищо че е стар – преоблечен е и освежен малко, понапудрен. И това ще мине – да видим с колко голям масраф.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme