Преди 99 години Полша разби болшевишката банда разбойници и нападатели

Огнян Даскарев

Полша и август 1920

Средата на август на 1920 е съдбовна за Полша – тогава Съветска Русия напада и обсажда Варшава. Битката за Варшава е между 12 – 15 август 1920, т.е. точно преди 99 години. Червената армия, начело с Михаил Тухачевски е разгромена от Йозеф Пилсудски, полски национален герой и пръв президент на Втората полска република. Десетки хиляди руснаци са убити и ранени, освен това около 66 хил. са пленени и са разкарвани победно из Варшава сред неистовата радост на поляците.

Това е

уникална победа на полското оръжие над болшевиките,

пред което до днес поляците се прекланят.

Бих искал и ние да имаме такава победа над руснаците/болшевиките, но в историята няма „ако”. Подвигът на ген. Иван Колев, който прогони и унизи казаците в Добруджа в 1916 няма да бъде забравен, но изобщо не може да се сравнява с разгрома на болшевиките пред Варшава.

Защо пиша това? В ръцете ми е рядка книга със заглавие „Предпролет” от националния полски писател Стефан Жеромски /”История на греха”, „Борба със сатаната”, „Пепелища/. Жеромски е за Полша това, което е за България Иван Вазов, а за Румъния – Чезар Петреску. В „Предпролет”, изд. „Народна култура”, 1959, тираж 6080, т.е. изкл. рядка книга, се разказва за бягството на баща и син, поляци от Съветска Русия, веднага след революцията. Жеромски описва картинно ужасите на болшевиките и ми напомня за „Доктор Живаго”, но тя беше забранена от цензурата, а „Предпролет” беше издадена официално и то през най-дивашкия комунизъм – 1959. Просто не знам как е минала през цензурата – това си помислих, когато четох за пръв път книгата в началото на 70-те.

stefan_jeromski_kniga_resized

На снимката: "Предпролет" от Ст. Жеромски

Ето как авторът описва руските пленници пред Варшава /66 хил/: „Това беше грамадна, просто неизброима болшевишка колона – но вече пленници… тези млади завоеватели на света пристъпваха под охраната на дребни и невръстни полски войници, които… подвикваха строго към безкрайната колона по радзиминското шосе. Удивлението на варшавяните беше така всеобщо и голямо, че всички зрители замлъкнаха и дълго се вглеждаха в тази невиждана картина”. /стр. 87-88/.

Жеромски пише и за обсадата на Варшава от болшевиките: „Второто чудо беше отблъскването на болшевиките през 1920… болшевиките имали грамадна армия, великолепна конница. На болшевишките знамена бил написан лозунгът за освобождение на пролетариата от буржоазно потисничество, за социална революция. Кой и какво би могло да се противопостави на тази армия и нейната морална сила? Тя би трябвало да намери в Полша привърженици, би трябвало да унищожи незначителните полски въоръжени сили, защото в тила на полската войска би трябвало да се вдигне друга сила – революционизираните пролетарски маси от селото и града. Тази друга сила би трябвало да подаде ръка на руската Червена армия. Вместо това

болшевишката Червена армия беше прогонена,

тя избяга от Полша, като БАНДА РАЗБОЙНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ {к.м.}. Това беше истинско, несъмнено чудо”. /Стр. 229-230/.

От този невероятен цитат се разбира, че полските работници и селяни не са помогнали на болшевиките, както заповядва ленинският интернационализъм, а са решили да се бият за родината си против болшевиките, които са „банда разбойници и нападатели”. Това очевидно е мнението на Жеромски, но то е публикувано официално тук в 1959! Изумително, нали?

Днес Полша е част от Вишеградската четворка, християнски, консервативни страни и твърдо се противопоставя на безбожната, левичарска власт в Брюксел.

Сега разбрахте ли защо поляците са много години пред нас във всичко?

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme