Олег Сенцов: Русия не иска мир, а Путин никога няма да върне Крим

Олег Сенцов

Освободеният от Русия украински режисьор Олег Сенцов планира да снима нови филми и да се бори за правата на затворниците в руските затвори. 43-годишният творец бе най-знаковият затворник в размяната между Украйна и Русия, осъществена на 7 септември като първа стъпка от бъдеща нормализация на отношенията им.

Сенцов бе задържан в Крим през 2014 г. и осъден на 20 години затвор по терористични обвинения, за които той твърди, че са скалъпени. ЕС и САЩ протестираха остро против задържането му и призоваха Русия да го освободи.

Сенцов смята, че Путин няма да се откаже от Крим, тъй като анексирането му е крайъгълен камък на неговата завоевателна политика.

„Русия получи възможност да подобри отношенията си с Украйна, когато на власт дойде Зеленски. Той направи стъпка напред, вижда се, че искрено иска да реши този конфликт, но без да се отказва от своите интереси. Това е правилно. Вече заявих, че сто години преговори са по-добър вариант, отколкото дори един ден война. Що се отнася до въпроса дали Русия иска мир: колкото и дълго вълкът да е облечен в овча кожа, неговите зъби са там и се виждат.“, казва режисьорът, цитиран от ТВ Европа.

„За него е по-лесно да се откаже от Кремъл, отколкото от Крим. Той е крайъгълен камък на неговата политика. С анексирането на Крим популярността на Путин нарасна. Затова е невъзможно да се откаже от Крим. Но все пак смяната на властта в Русия е неизбежна, рано или късно ще се случи и се надявам да бъда свидетел на този процес.“, казва Сенцов.

Според освободения режисьор, в сегашното състояние на Русия трудно биха се осъществили политически промени. „В Русия има малка част от населението, която ясно поддържа правителството, има друга малка част, която е против него. Но на мнозинството просто не му пука. Там е същинско тресавище и не знам дали са възможни промени. И преди 2014 г имаше протести, и след това, сега през лятото имаше нова протестна вълна. Но ми е трудно да прогнозирам дали ще се случат истински промени”, допълни Сенцов.

В затвора той се отдава на писане – на писма, сценарий, книги и дневник, запълвайки 15 тетрадки. При завръщането си в Украйна той носи две големи чанти, пълни с документи. Твърди, че именно писането го е спасило и съхранило като човек.

Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme