Потрива ли ръце Русия след мощния удар с дронове върху саудитския петролен сектор?

Въздушният удар на хутите с дронове върху най-важните енергийни съоръжения на Саудитска Арабия и суровите изявления на САЩ срещу Иран могат да се превърнат в нова пълномащабна война в Близкия изток. Саудитска Арабия вече призна загубата на половината от производството на петрол. Експертите прогнозират увеличение на цените на петрола над 100 долара за барел и нова глобална икономическа криза, пише руският вестник “Взгляд“.

В неделя Саудитска Арабия призна загубата на половината от производството си на петрол поради терористични атаки с дронове срещу петролната компания „Сауди Арамко“. Атака бе извършена срещу най-големия в света комплекс за рафиниране на нефт, както и рафинерия, в която се намира второто по големина нефтено находище на кралството.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдел Азиз бин Салман заяви, че производството на петрол на „Сауди Арамко“ е намаляло с 50% в резултат на атаките. Освен това, според него, „нападението доведе и до прекратяване на свързаното производство на газ в размер на около 2 милиарда кубически фута, който се използва за производство на 700 хиляди барела втечнен природен газ, което ще намали наполовина запасите на етан и втечнен природен газ “.

В същото време въобще не се говори за бързо възстановяване на производството: Телевизионният канал Al Jazeera, позовавайки се на собствени източници, заяви, че сроковете се измерват не в дни, а в седмици.

Прави впечатление, че отговорността за нападението бе поета от йеменските бунтовници хути. Съединените щати обаче не вярват в тази версия и обвиняват в участие в атаките Иран. Вашингтон вече заплаши Иран със съкрушителен удар върху петролните съоръжения, което би трябвало да повлияе на “лошото поведение” на Техеран.

Междувременно Иран не се уплаши от заплахите на САЩ и припомни, че американските военни съоръжения са под строг контрол. По-специално командирът на военно-въздушните сили на Ислямския революционен гвардейски корпус (КСИР) Амир Али Хаджизаде каза, че става дума за две американски бази и един американски кораб.

“Базата Ал-Удейд (разположена в Катар), базата Ал-Зафра (разположена в ОАЕ) и един американски кораб в Оманския залив са под прицел и в случай на реакция от Америка, ние ще ги ударим”, каза той пред РИА Новости.

Експерти твърдят, че атаката с дронове върху саудитските петролни съоръжения е акт на война. Това може да се превърне в пълномащабен конфликт в случай на изпълнение на американски заплахи срещу Иран. Междувременно дългосрочното намаляване на производството на петрол ще доведе до по-високи цени на черното злато и тогава цената може да достигне повече от 100 долара за барел.

Председателят на Съвета по външна и отбранителна политика Федор Лукянов каза пред вестник „Взгляд“, че ситуацията е много по-сериозна, отколкото може да изглежда. Всичко това рискува да се превърне в съвсем реална криза, каза той.

„Атака на йеменски хути с помощта на десет дрона на две саудитски рафинерии сериозно подкопава енергийната сигурност в света. Ситуацията е много тревожна, защото за разлика от други случаи никой нищо не отрича. Потенциално възниква реална криза. Хутите поеха отговорност, тоест това е акт на война. Което засяга такава важна област от международния живот като глобалните доставки на петрол. Естествено, САЩ и големите държави няма да пренебрегнат това. Възможно е да възникне много опасна ситуация – не въображаема криза, а много реална “, каза политологът.

В същото време той добави, че обвиненията и заплахите от страна към Иран от САЩ вече не изненадват никого. „Обменът на такива заплахи като цяло е рутина в отношенията между САЩ и Иран. Но думите, както винаги, ще бъдат по-силни от действията, както обикновено се случва. Тръмп е известен като човек, който не обича да нанася удари. Особено тези, които наистина водят до последствия. Засега ще остане на риторично ниво. Всички обаче разбират, че може да последва опасна ескалация “, добави Лукянов.

Според него сега би било полезно да се започне дипломатическа инициатива с цел предотвратяване на ескалация както в петролния сектор, така и в отношенията между Саудитска Арабия и Иран.
“Русия дори трябва да направи това, защото има добри отношения с Иран и Саудитска Арабия”, каза експертът.

Според политолога всички се интересуват от устойчив петролен сектор: „САЩ не просто обещаха да компенсират„ всякакви смущения на петролния пазар “. Те могат да дадат част от своите ресурси и резерви на пазара. През последните години работим много тясно със Саудитска Арабия, за да направим пазара на петрола управляем и стабилен. И никой не се нуждае от такива форсмажорни обстоятелства “, каза експертът.

Междувременно политическият анализатор от Института за управление на комуникациите Марат Баширов отбеляза в канала си в социалната мрежа „Телеграм“, че “атаките с рояци от малки дронове“ ще се превърнат в най-вероятното оръжие на бъдещето срещу инфраструктурни съоръжения. „Наземните системи за противовъздушна отбрана, унищожаващи такива летателни средства, все още се развиват, а за ефективни въздушни дронове – изтребители чуваме само на някои изложби. Следователно за известно време нашите енергийни съоръжения, същата петролна индустрия, също ще бъдат застрашени. Всички те са на открито и техните опасни технологични елементи не са бронирани. Те нямат чадъри за противовъздушна отбрана и цялата защита е предназначена за физическо проникване по земя “, пише експертът.

Заместник-директорът на Института за социален анализ и прогнозиране, Владимир Назаров, заяви пред вестник „Взгляд“, че развитието на ситуацията и загубите зависят от това колко бързо Саудитска Арабия ще върне производството на същото ниво.

„След няколко дни производството ще бъде много по-ниско, отколкото беше, няма от какво да се притеснявате. Защото има много големи резерви, включително в САЩ и Япония. Ако ситуацията се влоши, последиците ще бъдат сериозни “, каза експертът.

Назаров отбеляза, че Вашингтон със своите заплахи срещу Иран само влошава ситуацията на петролния пазар. Изпълнението на заплахи може да повтори увеличението на цените, което се наблюдаваше по време на войната срещу Ирак.

„Заплахите на САЩ могат да изострят ситуацията. Последният път, когато САЩ започнаха война срещу Ирак, цените скочиха много. Това може да се повтори, ако САЩ започнат мащабна операция срещу Иран. Невъзможно е да се оцени вероятността, това е нещо непредвидимо.

Досега администрацията на Тръмп не изпълнява своите заплахи, както беше в случая със Северна Корея. И срещу Китай тяхната реторика ескалира, но ми се струва, че те просто искат да затегнат позицията си колкото е възможно повече в процеса на преговори. Те не искат да стигнат до края, а просто искат да сплашват. Да се надяваме, че същото е и по отношение на Иран, а не подготовката за война, която не може да бъде изключена “, каза политологът.

Ако САЩ изпълнят заплахите си, реакцията на Иран ще играе роля. Но ако те бомбардират петролни съоръжения, това ще бъде началото на войната, отбеляза експертът.

Доцент Алисен Алисенов заяви пред изданието, че е нанесен мощен удар върху саудитския петролен сектор. Ситуацията обаче може да се развие в полза на Русия. Той обясни, че икономическият отговор на събитията в Саудитска Арабия е различен. Тя може да бъде разделена на реакцията на инвеститорите в краткосрочен и дългосрочен план.

„Производството на петрол в Саудитска Арабия спадна след атаката. Това ще стимулира пазара за повишаване на цените. Степента, в която производството е намалено, ще бъде много значима за петролния пазар. Заплахата от нападение върху иранските петролни съоръжения не подобрява ситуацията. Ако не друго, пазарът няма да е готов за значително увеличение на цените на петрола тъй като световната икономика се забави, търсенето спадна, няма и перспективи за растеж “, каза икономистът.

В същото време той подчерта, че намаляване на производството на петрол в Саудитска Арабия ще бъде в полза на Русия.

„Това ще бъде плюс за нас в краткосрочен план, защото повишаването на цените на петрола ще увеличи натрупването на парични запаси, тъй като Централната банка активно купува чуждестранна валута за Министерството на финансите. В такъв период тези покупки могат да бъдат рекордни, това ще позволи формирането на резерви с ускорени темпове. И това може да допринесе за решението на Министерството на финансите да намали фискалната тежест, но много ще зависи от това колко е значителен ръстът на покупките “, обясни Алисенов.

В същото време експертът добави, че Съединените щати не желаят повишаването на цените на петрола, така че е малко вероятно те да нанесат удар върху иранските петролни съоръжения. Той отбеляза също, че атаката с дронове срещу Саудитска Арабия не е била случайна.

„Можеше да е била планирана, за да се засили санкционният натиск срещу Иран, тъй като предишните опити на САЩ да постигнат това с помощта на световната общност не бяха особено успешни. И това събитие може вече да се превърне в повод за удар върху Иран и реакцията на Запада вече няма да е толкова сурова. Защото Западът също не иска повишаването на цените и тарифите на петрола, тъй като световната икономика се забавя, включително в еврозоната.

Ако бъдат нанесени удари срещу иранските петролни съоръжения, тогава цените на горивата ще нараснат бързо. Тази стъпка носи огромни рискове. Техеран ще отговори в този случай, ще има мащабен конфликт, който ще предизвика огромно увеличение на цените. Тогава ще се достигне цена, много по-висока от 100 долара за барел “, заключи експертът.

Неговото мнение се споделя от анализатори и търговци от Reuters. Според експерти, след атака с дронове в Саудитска Арабия, цените могат да скочат 5-10 долара за барел в първия търговски ден. В дългосрочен план цените могат да се повишат до 100 долара за барел. (“Фокус”)

Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme