Ирина Бокова активирала връзки в Русия и Китай, за да спъне избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Бившият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова е заработила активно задкулисно срещу избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд. Това разкриха пред Faktor.bg източници, запознати с действията й.

През август, когато стана ясно, че ЕС подкрепя българката за важната международна позиция, Ирина Бокова се е задействала да работи за провала й. Първо активирала връзките си в Русия, за да търси подкрепа срещу Кристалина Георгиева, а след това е предприела и посещение до Китай, за да иска съдействието им. С квотите на Китай изборът на Георгиева наистина е можел да бъде блокиран. Бокова потърсила дори съдействие от жената на президента на Китай, чиято съпруга е посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Но схемите й не сработили.

Действията на Ирина Бокова са своеобразен вид отмъщение заради провалената й кандидатура за лидер на ООН. Бокова твърдо смята, че именно заради влизането на Кристалина Георгиева в битката за шеф на ООН, тя е загубила, твърдят хора от обкръжението й. Бившата комунистическа номенклатура обаче забравя, че всъщност провалът дойде заради слабата й работа през втория мандат в ЮНЕСКО и заради ветото на САЩ и Великобритания.

Наследницата на комунистическата фамилия била раздразнена и заради факта, че на Кристалина Георгиева поне още пет години й предстои бляскава световна кариера, а нейните шансове за реализация стават все по-ограничени.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme