Ген. Събев: България закъсня да направи оценка на заплахите от Русия

ген.Съби Събев

Развръщането на руските ракетни системи на сръбска територия беше предварително планирано и обявено. Това са дивизион С-400 и една батарея системи “Панцир”. Днес те вече трябва да летят обратно към Русия, както беше обявено. Няма как някоя страна да забрани такъв полет, ако той е обявен предварително като товар и местоназначение – в случая за участие в учение. Това коментира ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България, по ТВ Блумберг.

“Ако Русия реши да остави система като С-400 в Сърбия, това би било повод за безпокойство. За системите “Панцир” беше обявено, че са поръчани от Белград и вероятно ще останат – това са 5-6 пускови установки. Русия изгражда бази с ПВО-комплекси за ограничаване на достъпа до въздушно пространство в Прибалтика, Крим и в Сирия и ако използва и Сърбия, за да разгърне там подобна база, това би предизвикало сериозно безпокойство и ще трябва да има и ответни мерки от НАТО”, каза гостът.

“Закупуването на 8 или 16 самолета F-16 не представлява никаква заплаха за Русия, а освен това е право на България да се защитава. Русия се опитва да налага своето влияние на Балканите с хибридни методи и това се видя в Черна гора, Северна Македония, а и в България – имаме пример от вчера с изгонен руски дипломат”, посочи Събев.

“Индиректните военни заплахи, с които си служи Русия във външната си политика, нанасят повече вреда на самата нея”.

“Източният фланг на НАТО определено е уязвим и трябва да се премине към мярка на засилено военно присъствие с разгръщане на инфраструктура на НАТО в източните съюзни държави”, смята той.

За ген. Събев сръбската стратегия предизвиква почуда – “те твърдят, че искат военен неутралитет, същевременно искат да станат членове на ЕС, имат тясно военно сътрудничество с Русия и вероятно ще иска да закупи и С-400. Ако Сърбия започне да изгражда настъпателен военен потенциал, това би предизвикало сериозни опасения в съседните им страни”, посочи той.

“Съмнително е обаче дали Сърбия има икономически потенциал да се включи в такава локална надпревара във въоръжаването”.

“България трябваше да направи оценка за Русия още през 2014 г., тъй като агресивните действия на Москва доведоха до милитаризация на Крим и Черно море, което трябва да предизвиква тревоги в нашите политици. България можеше да предизвика дебат за Черноморска стратегия на НАТО и как Алиансът да отговори на тези предизвикателства”, аргументира позицията си ген. Събев.

“Русия няма да се откаже доброволно от тези свои действия. Тоталното отричане на фактите се превърна в запазена марка на Москва. Ако Русия развърне средства за нападение, може и американските ракети в Европа да се върнат”.

“Изграждането на нова система за сигурност е изключително трудно начинание. Ако Русия иска да я разруши, трябва да отчита и последиците от това действие”, каза в заключение гостът.

Източник: Faktor.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme