Правителството на Молдова падна заради избора на главен прокурор

Правителството на Молдова беше свалено с вот на недоверие. Кабинетът на Мая Санду, формиран чрез коалиция на проруски и прозападни политически сили, оцеля само 5 месеца, а основна причина за вота е процедурата за избор на главен прокурор.

Бившият служител на Световната банка Мая Санду управляваше с подкрепата на прозападния блок “Акум” и проруската Партия на социалистите на президента Игор Додон. Невероятната коалиция се създаде, за да контрира политическото влияние на олигарси като Владимир Плахотнюк, който впоследствие напусна страната.

Днес обаче социалистите гласуваха срещу Санду заедно с демократите на Плахотнюк, за да формират мнозинство от 63 гласа в 101-местния парламент, което свали Санду. Причината е несъгласието на коалиционните ѝ партньори с желанието на премиера сама да определи следващия главен прокурор на страната в рамките на плановете й за борба с корупцията.

Няколкостотин привърженици на Санду се събраха на протест пред парламента след вота, а в кратка реч тя ги увери, че ще се бори докрай.

Додон обяви, че ще започне от утре консултации между “Акум” и социалистите с цел формиране на ново правителство в 45-дневен срок. Ако това не се случи, в страната ще има предсрочни парламентарни избори.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme