Иван Костов: Избирателите на “Демократична България” подкрепиха Йорданка Фандъкова по три начина

Избирателите на “Демократична България” подкрепиха Йорданка Фандъкова по три начина. Това заяви бившият премиер и председател на “Център за анализи и управление на рискове” Иван Костов в “Лице в лице” на Би Ти Ви.

Според него:

1. Те отидоха за гъби, “защото тя е водеща”.

2. Като са гласували с “не избирам никого”, защото тя е водеща и печели от този вот”.

3. Като са гласували за нея.

“Само веднъж, само пускането на бюлетината за Мая Манолова ощетява г-жа Фандъкова”, смята той.

Не се очертава политическа криза до края на мандата на това правителство, твърди бившият премиер.

“ГЕРБ, няма политическа алтернатива. БСП изглежда неубедително за тях, независимо, че е направила стъпка напред. Не се очертава политическа криза до края на мандата”, смята той.

“Изборите в София дават много сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени. Ако се погледне внимателно вота за общински съветници, ще се види, че този вот е опозиционен. Тези, които са се обявили срещу управлението на ГЕРБ в София – ако “Спаси София” беше намерила политическо представителството и 8 депутати бяха влезли, силите щяха да са в съотношение 32:29 спрямо ГЕРБ, ВМРО и Атака. Те нямат право да се явят на избори с листа за общински съветници, защото не са политическа формация. Гражданското общество трябва да разбере, че срещу политическите партии не може да сформира алтернатива. Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска движения да се съревновават с политическите партии. Аз съм минал по този път по същия начин още 89 година. Бях и аз против партиите и имах тежки разговори. Стефан Савов ми казваше – няма демокрация без партия. С годините трябва вече да разбират хората, че не може да се мине през тази врата”, каза той.

“За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 хил. гласа повече. Гласовете на опозицията – общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур. Тя дори не мобилизира тези гласове, които в гнева са се проявили на г-н премиера. Много социолози са спекуланти – нито на екзит половете работят както трябва, нито техните прогнози са достоверни”, добави Костов.

“Г-н Недялков, издателят на ПИК, г-н Плевнелиев, Гешев, Цацаров, мислят че се занимавам с политика, но аз от 6 години не го правя. Не съм участвал във взимане на никакви решения. Всички го знаят освен изброените преди това лица”, добави той по повод изказване на Росен Плевнелиев , че от 20 години Костов разцепва България.

“Темата Брекзит не е позната на българския зрител. Големият проблем е съвсем на друго място. Ще си позволя да се самооценя с вярната си прогноза, която направих преди 2 месеца. Сега мога да потвърдя изцяло прогнозата си. Изборите категорично ще бъдат спечелени от Борис Джонсън, той ще изведе Великобритания от ЕС със споразумение, което една камара на общините ще приеме. Големият въпрос е защо Великобритания ще напусне ЕС”, каза Костов.

“Томас Кук е типично доказателство как всички ще загубят от Брекзит”, добави той.

“Никой не се възмути, че Макрон каза че НАТО е в мозъчна смърт. Кабинетът трябва да реагира на изказванията му”, каза още Костов.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme