Тео Ушев: Когато си отиде и последният човек, който помни комунизма, ще заживеем в добра държава

Теодор Ушев

“Анимационният филм “Физика на тъгата” не е буквално пресъздаване на известния роман на Георги Господинов, а “капсула на времето”, моите спомени за детството и излюзиите по време на социализма”, разказа пред бТВ аниматорът Теодор Ушев.

Анимацията има вече пет големи награди, сред които и абсолютен прецедент – специалната награда на журито на кинофестивала в Торонто в състезание с игрални филми.

“Физика на тъгата” е първият филм създаден с древна египетска техника – 15 хиляди кадъра са рисувани на ръка с восък и огън. Тя е обсъждана като канадска номинация за “Оскар” – състезание, в окето Ушев ще участва за трети път.

Тази седмица предстои още една негова премиера – “Нарисувай ми тъга”.

“Много се вълнувам, от два дни не мога да заспя. Българската публика е най-критичната, нея не можеш да я излъжеш. Много се вълнувам как ще възприемат филма”, призна Ушев.

“Това е филм за поколението, което търси себе си, което не успя да изпълни мисията си. Макар че поотделно сме успели, като поколение не успяхме да направим света по-добро място за живеене, което е голямата ми тъга. Оттам идва и името на филма”, каза още той.

“При съвременните политици има пълна липса на оригиналност, те са някакъв плейбек. Въпреки това вярвам, че ние ще победим – защото сме по-умни, по-образовани, по-силни. Когато си отиде и последният човек, който помни комунизма, ще заживеем в добра държава”, коментира той.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme