Иван Костов: Основният противник на дясното в България трябва да е БСП

Не е хубаво да ме питате, защо е разделено дясното в България. Аз съм излезнал от политиката и не ги следя процесите. Нямам сили да участвам в боричкания, очевидно има сериозни причини за това разделение. Но ако говорим за дясното, основният му противник трябва да е БСП. Друг голям проблем е какво отношение ще се заеме към либералите. У нас има неразбории и в политическите термини.

Това заяви по БНТ бившият премиер Иван Костов. Той подчерта, че не се занимава с политически теми, защото това ще му попречи да вижда големите проблеми и кризи, които трябва да се анализират и решават.

Като основни социални теми, които трябва да се решават Костов посочи правосъдието и върховенството на закона, натрупалите се проблеми в Министерството на социалната политика, източената вода на Перник и недоволството на граовските шопи от водния режим.

Проблемът не е в това, че е сушава годината, а в лошо управление. Кризата е не само във водния сектор, а трябва да се огледаме и встрани. Министър- председателят трябва да влезе в ролята на най-висш ръководител на страната. Да не се предоверява само на своите министри и експерти, за да реши как да действа политически и управленски. Безводието в различни райони на страната може да е проблем за националната сигурност. 12 млрд. лв. струва обновяването на нашата ВиК система. Има разчети, документи и законодателство по години как да се действа в тази област, посочи бившият премиер.

Според Иван Костов резултатите от последните избори са стабилизирали кабинета на Борисов. Той изрази подкрепа за г-жа Фандъкова, че иска повишаване на данъците за стари коли, за да има столицата чист въздух.

Но тя трябва да подходи комплексно. Пожелавам и смелост да постави и реши проблема, заяви гостът. Той не подмина и обвиненията от бившия президент Росен Плевнелиев, че е човекът, който разделя десницата.

Плевнелиев не е запознат с близката политическа история. Демократичните сили направиха най-големите реформи. Плевнелиев да прочете книгата ми и тогава да говори. С огорчение приемам тези думи, говори неграмотно, невеж е по тези въпроси допълни Костов.

Иван Костов бе категоричен, че е нескромно от български позиции да се разглежда геополитиката.

Срещата на българския премиер с Тръмп е много добра крачка, но не стана ясно какво точно са говорили двамата лидери. Приоритетите са различно други от това, което медиите изнесоха – става дума за енергийната ни зависимост, корупцията, свободата на медиите, налагането на върховенството на закона. Когато говорим за геополитика трябва да се кажат добри думи за Външно министерство, което подсили влиянието си в Лондон в ситуация на Брекзит. Все по-остър става и проблемът за бъдещето на Европа, за разделението на Европа. Дали Европа ще върви към федерализация или ще бъде Европа на нациите. Трябва да си отговорим – какво получаваме от европейските фондове – ние взимаме най-малко, но как тогава се води кохезионна политика – най-бедните получават най-малко, запита риторично Иван Костов. Той прогнозира, че Борис Джонсън ще спечели предстоящите избори, Великобритания ще излезе от ЕС, а Макрон иска да е новият лидер на Стария континент, но скоро ще загуби изборите.

Не виждам в негово лице новия лидер на Европа. Позволява си да води политика с Русия зад гърба на ЕС и НАТО. Така не може да се прави европейска политика. България трябва да защитава националния си интерес в рамките на съюза, призова анализаторът.

Източник: Faktor.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme