Меркел със студен поздрав към Путин след срещата на Нормандската четворка: Днес вие сте победител…

Германският канцлер Ангела Меркел похвали преговорите в рамките на “Нормандската четворка” в Париж с едно изречение, което каза на руския президент Владимир Путин. Това съобщи специалният кореспондент на изданието „Комерсант“ Андрей Колесников. Според журналиста, когато лидерите на страните от “нормандския формат” са отишли на съвместна пресконференция, Меркел “без много радост” е казала на Путин: “Днес вие сте победител…”.

В същото време президентът на Украйна Владимир Зеленски смята преговорите с руския лидер за “равенство”. „Сега е редно да бъдем дипломатични. Нека да кажем: засега е равенство“, каза той и добави, че „чувства известни отстъпки“ от Путин.

Колесников разказва още, че Путин и Зеленски са си говорели помежду си „като хора от различни светове”, допълвайки, че двамата очевидно не са се запознали предварително с аргументите на другия. В същото време Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са държали твърдо за спазването на Минското споразумение и са настояли категорично то да бъде спазено.

Преговорите на лидерите на “Нормандската четворка” продължиха 5,5 часа, от които около 1,5 часа преминаха в двустранна среща между Путин и Зеленски. В резултат на срещата на върха лидерите на страните приеха комюнике от три точки: „Незабавни мерки за стабилизиране на ситуацията в конфликтната зона“, „Мерки за прилагане на политическите разпоредби на Минското споразумение“ и „Продължаване на разговорите“.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme