Огнян Минчев: Ние плащаме сметката от 4 млрд., за да удволетворим каприза на Русия да спре да доставя газ от Север

Достигнахме един предел, заяви в „Панорама“ на БНТ анализаторът Огнян Минчев.

Американската външна политика под ръководството на президента Тръмп на практика се ориентира към една политика на конкретните сделки, която не е обвързана с принципи и ценности. Поради това в момента наблюдаваме един свят, в който всичко може да се случи, смята той.

Опасностите за България са много. Тук много неща се случиха, кризи, проблеми, но тази система беше като една външна рамка, в която ние стояхме, независимо че разрешавахме кризисни проблеми. Разпадането на тази система нас ни изправя пред едни много сериозни предизвикателства. На само защото светът става доста по-хаотично място, а и защото ние като държава и институции не сме готови да поемем отговорност за всички предизвикателства, които се изсипват върху нас, и които ще бъдат все по-сериозни, заяви Минчев.

Имаме манталитет на хора и държава, които чакат да бъдат защитени. Напоследък е доста популярна позицията, свързана с премиера Борисов да сме добре с всички, да сме добре и с американците, и с европейците, с руснаците, с турците. Хубаво, че сме добре с всички, но от това къде отива българският национален интерес? Нашият интерес не предполага ли не просто да сме добре с всички, а да имаме изисквания към останалите, смята той.

Плащаме едни 4 милиарда, за да удволетворим каприза на Русия да спре да доставя газ от Север, а да доставя газ от юг. Русия има стратегически или икономически причини да иска това. Или и двете. Ние плащаме сметката, както трябва да прокараме този нов газопровод и да го платим с тези 4 милиарда, за да можем да получаваме газ в следствие на едно решение на Русия, неконсултирано с нас…

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme