Асен Агов: Заменихме “Здравствуйте, товарищи!” с “Дами и господа, добър вечер!” и ни подлудиха от протести

Журналистът Асен Агов разказа в “Панорама” как по БНТ в началото на Прехода са започнали в предаването “По света и у нас” с “Дами и господа, добър вечер”. Този любопитен и “преломен” момент той е включил и в биографичната си книга “Добър вечер, дами и господа”.

“Започнахме от един стар съветски виц. Много от напомнят как всеки петък се излъчваше по българската телевизия програма “Време” на съветската телевизия. Аз я махнах и подготвихме българска програма за петък. Програмата “Време” се излъчваше с новините в 20 часа и започваше с обръщение на говорителя “Здравствуйте, товарищи!”. И тогава решихме да започнем емисията така: “Здравствуйте, товарищи! 70-годишният експеримент със социализма приключи. Дами и господа, добър вечер.” Това беше нашият съветски виц. Почти на майтап, както се казва. Телефонът се зачервяваше, прегряваше. Подлудиха ни да протестират срещу това да не се казва “дами и господа”. Започнаха да идват пред телевизията и да ни ругаят едни жени, защото не се чувствали дами. Замеряха ни с турски лири, смятаха, че съм турчин, защото името ми е Агов.

Ние осигурихме свободата на телевизията и на журналистиката. Това е промяната, която направихме тогава. Свободната журналистика стъпи на българския екран. Аз лично съм много горд от това време. То промени картината в България, разказа още той.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme