Велизар Шаламанов: Гневен съм! Пилеехме за безмислени руски проекти скъпоценни европейски пари

Велизар Шаламанов, бивш министър (2014) и заместник министър (1998-2001) на отбраната, написа във “Фейсбук”:

Няколко години (почти 10) се бавеше влизането в Еврозоната и се наливаха пари в Белене, Турски поток, плащахме скъпа газ на Русия, пилеехме за безсмислени проекти скъпоценни европейски пари – много грешна политика! Реформата в здравеопазването и развитие на системата за управление при кризи, е – Управлението и кибер сигурността се подценяваха, малко се направи за дигитализация на образованието – сега всичко се налага да платим и дано си научим урока. През цялото това време имаше алтернатива, имаше предложения за по-добра политика, но това надменно, арогантно, брутално бе отхвърляно и мачкано. Е сметката идва, за да бъде платена – от нас, гражданите на България.

Отговорни няма да има, дано има поне повече поумнели граждани, за да се справим и продължим напред с по-добро публично управление в интерес на българите, а не да кретаме в периферията на Европа, със смазваща зависимост от Русия и ниско ниво на дигитализация и сигурност на публичните е-системи. Да разчитаме не на силите си, а на благоволението на някой и на това да ни отмине …

Гневен съм!

Ще издържим карантината, но повече не бива да мълчим, защото България може много, много повече в НАТО и ЕС. Защото българите заслужаваме много повече и трябва да си го поискаме, да си го вземем! Така или иначе тотално ни следят и подслушват – поне да говорим открито!

Заедно с това – поклон пред всички, които в тези трудни дни са на първата линия и колкото и да е рисково, ще изпълнят дълга си. Нека от тях вземем пример, нека ги чуем накрая на кризата – какво е важно да направим, за да сме по-подготвени и по-солидарни, не само в криза, но когато харчим милиарди без да питаме, тези, които ги изкарват.

Сигурен съм, че колкото повече сме в карантина, толкова повече ще осъзнаваме в какъв свят сме живели и ако искаме да го направим по-добър – трябва да действаме – още сега в помощ на преодоляване на кризата и после за да избегнем следващата, да се подготвим да я посрещнем по-добре. Всички, българи, европейци! Всеки, с каквото може.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme