“Нямаше маска на лицето”. Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага беше демонтиран

Паметникът на маршал Иван Конев тръгва към склада

Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага беше демонтиран в петък. Решението за това беше прието от градския съвет на района, в който се намира – Прага 6. Датата не демонтажа не беше съобщена предварително.

Кметът на Прага 6 Ондрей Колар коментира във Фейсбук събитието: “Нямаше маска на лицето. Правилата трябва да се спазват от всички – на улицата може да се излиза само с покрити уста и нос”.

pametnik_praga1_resized

Чехия е в национална карантина заради коронавируса и носенето на маски на обществени места е задължително. Забранени са масови събития.

Представител на кметството в Прага 6 коментира пред местни медии, че демонтирането е било отдавна планирано, а е било извършено точно днес, защото сега са били решени процедурните въпроси.

praga_pametnik1_resizedПаметникът на Конев привлече сериозен медиен интерес през 2019 г. и предизвика спорове сред местните жители по въпроса дали статуята да бъде премахната или не.

Темата беше повдигната след решението на кмета на Шести район в Прага Ондрей Колар да откаже да почисти статуята, след като тя за пореден път беше надраскана и залята на годишнината от нахлуването на армиите от Варшавския договор в Чехословакия. По-късно паметникът беше обграден със скеле, обвито в найлон.

Заради решението си Колар получи заплахи за живота си и този на семейството му и бе поставен под постоянна полицейска охрана.

Видео ТУК:

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Статуята на маршала ще бъде пренесена в склад, а после ще стане част от експозицията на бъдещия Музей на паметта на XX век, който в момента се изгражда в чешката столица. В него ще бъдат показани артефакти от двата тоталитарни режима на миналия век – нацизма и комунизма.

На мястото на демонтираната статуя ще бъде издигнат паметник на освобождението на Прага през 1945 г., но подробности още не са съобщени.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme