Lа Stаmpа: Страхувай се от руснаците, когато носят дарове

Криcтиян Рoкa

Дворецът „Киджи” (Palazzo Chigi), откъдето управлява премиерът Джузепе Конте, стана обект на яростна критика в част от италианските медии заради „помощта срещу коронавируса“, изпратена от Владимир Путин.

Както писахме, директорът на Linkiesta, изданието за разследвания на Lа Stаmpа, Криcтиян Рoкa зaяви по-рано:

„Руcкoтo миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa, кoeтo в мoмeнтa рaзпoлaгa вoйници и aгeнти нa итaлиaнcкa зeмя, cплaшвa итaлиaнcки журнaлиcти, кaктo oбикнoвeнo прaви у дoмa“. Изявлeниeтo бe пocлeдвaнo oт зaплaхи нa говорителя на руcкото миниcтерство нa oтбрaнaтa Игoр Кoнaшeнкoв cрeщу журнaлиcтa oт Lа Stаmpа Джaкoпo Якoбoни. Тe бяхa cвързaни c нeгoв материал, в кoйтo, нaрeд c други нeщa, ce кaзвa, чe Крeмъл e разполoжил рaзузнaвaтeлни aгeнти, зaeднo c eкcпeрти пo бaктeриoлoгична вoйна кaтo чacт oт руcкaтa миcия в пoмoщ в Итaлия.“

Днес ви предлагаме коментар на

Криcтиян Рoкa, Linkiesta.it

Когато всичко (с коронавируса-б.р.) приключи – през май, юни, септември или следващата година, премиерът Джузепе Конте ще трябва да отстрани многото проблеми, които създаде.

Отново не влизаме във въпроса за неадекватния отговор на пандемията или в този за крещящата неспособност да се формулира национална здравна стратегия.

Нито питаме: защо публичната комуникация е делегирана на неясно какви служители, нито дори говорим за липсата на план за рестартиране на икономиката, нито дори за това, че не се обвързахме по-тясно с европейските си съюзници, макар да претендираме за милиарди и милиарди, които да получим безвъзмездно, без никакви условия, сякаш Италия е спечелила от тотото, а не е затрупана от най-голямата криза в републиканската си история.

Вирусът е гигантско събитие,

то е далеч извън обсега на нашия премиер, а и на всеки друг.

Американският президент Доналд Тръмп, например, постави зет си за ръководител на техните спасителни операции. Човек, който би трябвало вече да е донесъл мир в Близкия изток, след като е прочел 25 книги по темата, за когото вчера New York Times написа в заглавие:

„Джаред Къшнър ще ни избие всички.“

Тук съвсем не става въпрос само за пандемията.

Джузепе Конте ще трябва да обясни гафа с руснаците, когато това е възможно..

Дворецът „Киджи” позволи на Владимир Путин да акостира в Италия с военни средства, с военни лекари, войници и служители на тайните служби. Това се случва в западна държава за първи път в следвоенния период.

Руският президент накара Конте да му вика “оле” пред камерите, докато колоната напредваше по националните магистрали, без дори да знае какъв вид помощ е получил.

Джузепе Конте е човек на хуманитарните изследвания, той непременно трябваше да си спомни поговорката:

„Timeo danaos et dona ferentes“,

Страхувай се от данайците, в случая руснаците, преди всичко, когато носят дарове. (Перифраза на прочутата латинска поговорка-б.р.). Вместо това… нищо. Зелена светлина.

Конте действаше сам, без да съгласува инициативата с Министерството на отбраната или с Външно министерство-б.р., което силно смути ръководителите на двете ведомства. Те се опитаха да не се оцапат от случая, без обаче да могат да избегнат сътворяването на крупен международен гаф с американците и НАТО, затова че

чужд контингент обикаля с военни машини из полуострова

В състава му са 104 мъже, от които само 32 здравни работници, останалите 51 са „възстановители“, каквото и да означава това, като има и 21 души „помощен персонал“.

Руснаците се държат по груб, имперски начин, всички го знаят, само в Двореца „Киджи” не го забелязват.

Допускането на този случай е безпрецедентна вина за италианския премиер, като не може да се обясни с извънредната ситуация, която преживяваме.

Този пропуск накара Кремъл да повярва, че може да си позволи да заплашва италиански журналист, какъвто е неговият обичай, независимо от това какво пише този журналист.

Заплахата с гангстерски тон,

осъдена от Linkiesta, беше подложена на сериозна критика от голяма част от италианската преса и от някои видни политици, но при мълчанието на големите партии от мнозинството и опозицията. С часове правителството не каза и дума, опитвайки се до края да не реагира на руското сплашване.

Когато Конте и министрите на външните работи и отбраната решиха да се срещнат, за да формулират отговор на руското изявление, те родиха бегла и безвкусна нота, подписана от двете ведомства, но не и от Двореца „Киджи“. В нея почти три четвърти от текста е пълен с похвали и благодарности за руснаците, като едва в последния параграф пише „в същото време не може да не се упрекне неподходящия тон и някои изрази, използвани от говорителя на руското Министерство на отбраната“.

Прочетете внимателно, изправени пред заплаха от чуждо правителство към италиански вестник, отговорът на италианското правителство е „не може да не се упрекне“ и „неподходящият тон на някои изрази“. Тази реакция демонстрира по изключително ясен начин неадекватността на Джузепе Конте и неспособността му да ръководи Италия.

Превод: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme