Кой активира президента?

Иван Ибришимов

Президентът Румен Радев използва правото си на квота в управлението на БНБ и назначи там икономиста Николай Неновски, висококвалифициран специалист, завършил икономика в Московския университет, а след това и финанси във Франция и Швейцария. Професор в УНСС, преподавател в университетите в Орлеан и Амиен, заемал високи експертни длъжности в Торино и Лондон. Вече е бил в Управителния съвет на БНБ, бил е член на Икономическия съвет към президента Георги Първанов и съветник на премиера Пламен Орешарски. С две думи – специалист с голям опит и авторитет.

Проблемът е, че той е един от афишираните

противници на общоевропейската валута

и на влизането на България в „чакалнята“ на еврозоната, както жаргонно наричат участието във валутния механизъм ERM II и Банковия съюз. Едва след пребиваване в „чакалнята“, което често продължава с години, еврото може да бъде прието като официална парична единица и в България.

А като капацитет в своята област г-н Неновски естествено има право както на лична позиция, така и на нейната защита.

Позицията на Румен Радев

След държавното си посещение в Португалия в началото на февруари президентът Радев направи кратко, но показателно изявление за евентуалното приемане на еврото в България. Той разочарова привържениците на тезата, че преминаването към еврото води до неизбежно и драстично повишаване на цените за крайния потребител, но сподели тревогата си и поиска гаранции за устойчивостта на икономическото развитие. Според скромното ми мнение тогава неговата позиция беше разумна и балансирана, защото изразяваше загриженост, но по никакъв начин не беше насочена срещу влизането ни в „чакалнята“.

Затова е интересно кому и какъв знак дава сега президентът, с назначението на професор Неновски?

Отговорът на първия въпрос е лесен – да направи „сечено“ на премиера Борисов, който наскоро си посипа главата с пепел, че е решил да изчака национален консенсус за кандидатстването за „чакалнята“, като разбра какви са реалните, измервани с

милиарди ползи

от пребиваването вътре. И след като призна грешката си, Борисов не само обяви ускорен курс за кандидатурата, но и БНБ светкавично предприе конкретни действия и осъществи суапова сделка с ЕЦБ за гарантирана ликвидност до 2 млрд. евро.

Пак флик-флак*

И точно тук трябва да се търси отговорът на втория въпрос. С въпросното назначение президентът Радев дава недвусмислен знак, че е променил позицията си и преминава в лагера на противниците на българското участие в еврозоната. Едната част от тези противници са тези, които сринаха КТБ и ще се борят докрай срещу преминаването на българските банки под контрола на ЕЦБ и други контролни органи на ЕС. Другата част са онези, които съзнават, че влизането ни в еврозоната освобождава в огромна степен, да не кажа изцяло, България от зловредното влияние на Русия върху българските икономически интереси, което в немалка степен се прокарва през банковата система. Казано накратко: приемането ни в „чакалнята“ ще бъде голям успех за България и още по-голям провал за Русия и защитниците на руските интереси у нас.

Следователно, ако не иска да падне на глава след поредния си флик-флак, президентът Радев няма да сгреши ако обясни /без да е задължен/ публично мотивите си за извършеното назначение. В противен случай активацията му ще блесне като въшка на юнашко чело.

*Флик – флак: преобръщане назад, задно салто

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme