САЩ обвиниха Китай и Русия, че разпространяват конспирации за COVID-19

Изпълняващия длъжността помощник заместник държавен секретар на САЩ по европейски и евразийски въпроси Филип Рийкър

Китай и Русия разпространяват в социалните мрежи “фалшиви версии” и обвиняват Запада за пандемията от коронавирус, а в същото време представят себе си като най-добре оборудваните за справяне с кризата, коментираха висши американски представители.

Позицията беше изразена от изпълняващия длъжността помощник заместник държавен секретар на САЩ по европейски и евразийски въпроси Филип Рийкър и от специалния пратеник на САЩ и координатор на Глобалния център за взаимодействие Лий Габриел. Центърът е създаден, за да координира американския отговор на пропагандата от страни като Русия, Китай и Северна Корея.

Според Габриел Русия разпространява конспиративни теории, които обвиняват САЩ за вируса, който до момента зарази над 3,7 милиона души по света и причини смъртта на над 260 хиляди.

“Само да спомена някои от най-опасните твърдения на Русия – те използват фалшиви новини, че COVID-19 e създаден от САЩ като биооръжие. Те разпространяват измислицата, че САЩ и другите западни правителства използват мерките срещу пандемията като част от план за увеличаване на правителствения контрол над населението”, обясни Габриел по време на телефонна пресконференция от Брюксел на 6 май.

Тя добави, че Русия и Китай се опитват да налагат също “фалшиви версии”, че двете страни са “глобални лидери в борбата срещу вируса, докато ЕС, НАТО и САЩ или не желаят, или не могат да се справят” с епидемията.

Филип Рийкър потвърди, че Русия провежда подобна дезинформационна кампания от известно време. Според него Вашингтон и НАТО вече обръщат повече внимание на проблема, който се превръща в заплаха.

Лий Габриел обясни, че целта на Китай е да отхвърли от себе си отговорност за пандемията от коронавирус, която тръгна от китайския град Ухан през декември.

“Сега наблюдаваме концентрирани усилия на Пекин да разпространява противоречиви теории за COVID-19, чиято цел е да посеят съмнения, да размият отговорността и да убедят хората, че няма как да научат истината”, каза Габриел. Китай също се опитва “да налага разказа, че те се справят по-добре от Запада в борбата с коронавируса”.

Филип Рийкър коментира и решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да спре американското финансиране за Световната здравна организация (СЗО), защото тя “се е провалила в основната си роля” да спре заразата.

“Ние имахме отдавна притеснения за СЗО, как се използва организацията и как се провали по времето на тази пандемия. Това не е нещо ново, имаше много опити за реформиране на СЗО в последните десет години. Но СЗО в същото време направи много добри неща по света и досега САЩ беше най-големият донор”, каза Рийкър.

“Това, което направихме, е да спрем плащанията засега, докато не разберем точно какво е станало и не се убедим, че нашите пари – а и на всички други – ще се използват правилно и ще донесат резултат”. Рийкър увери, че САЩ остават ангажирани с борбата срещу пандемията.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme