Кметът на “Лозенец” иска Фандъкова да махне паметник на съветските окупатори, кръщава парк на Анна Политковская

Кметът на столичния квартал “Лозенец” Константин Павлов изпрати писмо с предложение до Йорданка Фандъкова за премахването на символите на тоталитаризма от района. “По повод Деня на Европа – 9 май, в предлагам да осъществим съвместна инициатива, насочена към утвърждаването на демократичните проевропейски ценности и свързаните с тях символи, като важна част от ангажиментите ни към гражданите на столицата”, се казва в писмото.

Павлов предлага създаването на парк “Анна Политковская” – “в памет на едни от най-смелите гласове в съвременната журналистика”. Според него паркът трябва да бъде разположен на бул. “Черни връх” – между ул. “Йоан Екзарх” и ул. “Червена стена”. Кметът на “Лозенец” предлага да се премахне паметника на окупаторите, т.нар. “костница”, а тленните останки да бъдат препогребани.

Още в средата на април Faktor.bg сигнализира за ремонт на съветския паметник на бул. “Черни връх”. От кметството отговориха, средствата са били дадени от Руското посолство.

Павлов настоява още преоформянето на “Моста на дружбата” на булевардите “Драган Цанков” и “Граф Игнатиев”, при което да бъдат махнати унизителните скулптурни групи. Той предлага статуите да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

Вижте пълния текст на писмото:

pismo_lozenec1_resized

pismo_lozenec2_resized

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme