Тома Биков: По време на криза не бива да се слуша БСП, държавата ще катастрофира

“Говорим на различни езици от началото на този парламент. Но днес стана ясно, че и в БСП говорят на различни езици”, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по промените в Закона за ДДС на първо четене. “БСП може да предизвиква кризи, но не може да се справя с тях – целта ни не е дебат за данъчната система като цяло, а да спасим много бизнеси” посочи той.

Първо, г-н Гечев представи вашето предложение, но е почти същото като нашето, но с разликата, че вие разширявате обхвата на секторите, като вкарвате към ресторантьорския фармацевтичния и сектора за храни”, каза още Тома Биков.

“Днешният дебат е за едни антикризисни мерки, свързан с компенсиране и подпомагане на един конкретен сектор и бизнес, който едва ли някой в тази зала ще каже, че има по-пострадал от него”, коментира още Биков.

“Вие сте последователни в това отношение и съм съгласен с вас. Вие продължавате да смятате, че данъчната политика е социална политика. Има достатъчно много социални сектори, в които мже да предложите реформа. Може да подпомагаме хора по някакъв начин, включително и при лекарствата”, заяви още депутатът от ГЕРБ. Според него фармацевтичният бизнес не е загубил нищо в тази криза.

“Тук се говори за дългосрочни решения. Аз съм против в момента да се взимат дългосрочни решения. Ние се намираме в криза. Нещо, което колегите от БСП не могат да разберат вече три месеца”, допълни още Биков. По думите му през цялото време са виждали несъзнаване на ситуацията и факта, че се намираме в криза.
“Кризата не е стабилност. То трябва да има стабилност по принцип, не само в криза. Проблемът на кризата обаче е, че тя разрушава стабилността. Тази криза не зависи от нас, тя трябва да се управлява, тя трябва да се преодолява, но ние в момента да решим за следващите 10 години какво ще правим, при положение, че не знаем какво ще се случи след три месеца в света. Ако приложим вашата стратегия и визия, ще катастрофираме, ще изпуснем от контрол кризата. Това е все едно сега да приложим “Визия за България”, която беше един стратегически документ, който не отчиташе по никакъв начин, че ще има коронавирус”, допълни още Тома Биков.

По думите му само че сега се оказва, че ги няма тези приходи. “Ако ви бяхме послушали, за първото тримесечие нямаше да имаме излишък, който да ни подпомогне да се справяме с предизвикателствата. Щяхме да сме похарчили парите, да сме влезли вероятно в заем, преди още да има криза и в момента нямаше да имаме възможност за никакви буфери, включително взимане на заеми, включително резервът, който сме формирали. Моят извод е, че по време на криза не бива да се слуша. Трябва да се прави обратното. Вие можете да предизвиквате кризи, но не може да се справяте с тях. Това е фундаментален проблем при вас. Ако приложим “съветите” на БСП, държавата катастрофира”, изтъкна още Биков.

Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че свалянето на цените е невъзможна задача.

Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme