Александър Дугин: Новата формула на Путин – Руската цивилизация, руският свят нямат държавни граници

Претенцията на Запада, че представлява цялата цивилизация и за универсални ценности е несъществена

Тези, които мразят Путин и Русия са абсолютно болни хора, казва стратегът на Кремъл

Бележка на Faktor.bg: Идеологът на евразийството и краен противник на Западния свят проф. Александър Дугин анонсира наскоро новата формула на Путин, за да остане на власт до 2036 година в Русия, спасявайки народа от пандемията от коронавируса.

Публикуваме скандалните тези на Дугин не защото ги споделяме, а защото те разкриват същината на мимикриращата идеология на Кремъл, както и посочват някои предстоящи опасни тенденции и събития в московската политика. България съвсем не е изолирана да се превърне в жертва на тази антидемократична философия.

Интервю на Владимир Познер, Програма “Познер”

Наричате анексирането на Крим “начало на събирането на руските земи”, “възстановаване на голямата Русия”. Какво означава “голяма Русия”? Русия плюс …какво?

– Голяма Русия означава руския свят, руската цивилизация. Територията на “голяма Русия” съвпада повече или по-малко с границите на Руската империя и на Съветския съюз.Това се територии, които етносите от нашето пространство са създавали в продължение на стотици години…

Тоест, Грузия, Армения, Азербайджан? А Закавказието?

– Безусловно. Разбира се, това са части от голяма Русия.

А Средна Азия?

– Средна Азия – разбира се, безусловно.

Прибалтика?

– Прибалтика – не. Макар, че Прибалтика и Западна Украйна частично, при някои условия…

Тоест, всичко останало е…

– Голяма Русия – да. Но, вижте, цивилизацията няма такива граници. Руската цивилизация, руският свят нямат държавни граници.

Държавните граници може да излязат извън цивилизационните и тогава ние завземаме Полша или Финландия, които разбира се, са друга история. Полша и Финландия са друга цивилизация.

Но има естествена, органична граница на Русия и Евразия, или граници на туранската цивилизация, различна и от европейската и от азиатската. Съвършено уникална цивилизация, която в различни периоди се е стремяла към интеграция. Това е голяма Русия, руската цивилизация.

През 2005 година се срещнах с Бжежински. Между нас стоеше шахматна дъска и върху нея лежеше книгата му. Тогава го попитах: “Господин Бжежински, как разбирате символа на шахматната дъска, защото шахът е игра за двама?”.

Той вдигна очи към мен и каза: Господин Дугин, никога не съм мислил за това”.

Какво значи това: че Америка играеше шах с двете ръце: от едната страна Америка и от другата страна Америка.

Така беше през 90-те, така беше и в началото на 2000-те.

Пак тогава той ми каза, че за да бъде отстранена Русия като конкурент на САЩ, те трябва да откъснат окончателно Украйна от Русия.

В това се състоеше западната политика към Украйна в продължение на 23 години. И сега ние имаме една враждебна, русофобска, нацистка Украйна.

Именно с това бяха свързани и нашите нови стъпки към Крим.

Но втората половина на Украйна – югоизтока – това всъщност е част от руския свят, от руската цивилизация, ние сме отговорни за тези 20 милиона…

Какви 20 милиона?

– Приблизително толкова е населението на Югоизточна Украйна.

И всичките са руснаци?

– Рускоезични. Мнозинството са руснаци.

Президентът на Русия е първият, който заговори за руския човек първо, а второ – за руснака, защото руснак – това е ядрото на рускостта.

Това е абсолютно правилно и абсолютно естествено, но това, че го казва президентът и начинът, по който го казва, означава, че то е негово дълбоко убеждение, както е дълбоко убеждение на всички руски хора с изключение на либералните боклуци, които въобще нямат отношение към руснаците.

Путин каза най-главното – това, че руският човек не е индивидеален, тоест либерал. Ние живеем в общество с друга антропология. За нас частното не е цяло, а част. За нас отделният индивид е просто част от големия народи.

Тоест, вие казвате, че ако Русия не вземе Югоизточна Украйна, това ще означава смърт за хората, които живеят там.

– Точно така. И не че ние ще я вземем, а ще осигурим на хората сами да решат какво да правят.

Защо смятате, че за да бъде запазена Русия, да бъде оздравена, оживена, на нея и е нужна Югоизточна Украйна?

– Това е много важно защото сега започва, в пълния смисъл на думата, руското възраждане. Руснаците започват да осъзнават, че се намират в света не просто в качеството на субекти на историята, а на нейни обекти.

И колкото повече демонстрираме грижата си за руснаците и рускоезичните извън пределите на Русия, толкова повече укрепваме нашето общество. Аз мисля, че ние се намираме в ново историческо състояние, ние успяваме да преобърнем някои процеси, които досега ни угнетяваха.

Може ли да се говори за изключителност на тази цивилизация? Вие често казвате, че “идентичността на Русия се състои в това, че тя не принадлежи към западноевропейската цивилизация, тя самата е цивилизация, при това самобитна и равна на целия Запад, а не само на една западна страна”.

– Да. Всяка цивилизация е изключителна. Претенцията на Запада, че представлява цялата цивилизация и за универсални ценности е несъществена. Русия е цивилизация, притежаваща собствена самобитност, собствена ценностна система, собствена философия.

Тя не може да бъде сравнявана с Франция или с Германия, а с цяла Европа или с цялата азиатска цивилизация.

Европейската цивилизация натрапва още от Средновековието, в продължение на много векове своята система от ценности, представи, идеи на цяла Източна Европа, на Византийска Европа, а след това и на всички останали. Те смятат, че това са универсални, общочовешки ценности.

Но, вижте, тези ценности не са универсални. Всяко общество, и това е най-главното, разбира човека различно. И православните също имат различно разбиране, за това даже Путин говореше на “Пряката линия с народа”…

Докато евразийците нямат никакви претенции. Ако западните ценности са за западноевропейците, ние имаме своите. Не ги натрапваме.

Но вие казвате: “Ние трябва да завладеем Европа, за да я завоюваме и да я присъединим. Ще им кажем: Вие ще получите защита като наш протекторат. Виждате ли как “Пуси райът” си седят в затвора у нас? И вашите ще ги затворим! При вас “Фемен” безчинстват, у нас получават тоягите и заминават с камиона на боклука или на “историческата си родина”. Ние ще завладеем Европа и всички високи технологии ще бъдат у нас. Това е то развитие, това е то модернизация. Руснаците се мобилизират за велика идея. Присъединяването на Европа е нашата велика идея”. Вие сигурно сте се шегували, когато сте казали тези думи?

– Ами има известна ирония, но искам да ви припомня, че такива идеи са имали Соловьов и Тютчев. Макар че…това е идея. Аз винаги съм отстоявал идеята, че има отделна европейска цивилизация и отделна евразийска. И много мои приятели, консерватори са ми казвали: “Сами няма да издържим, спасете ни. Ние искаме при Путин, не можем повече да търпим този Содом”.

Нали разбирате колко са малко те?

– Да, но стават все повече.

Още един Ваш цитат: “Ненавистта към руснаците, към Путин в Украйна е ненавистта на група въстанали шизофреници към доктора, на пияна разпасала се компания към полицая. А освен това дълбоката завист на болния към здравия”. Доста любопитен е образът на Путин и руснаците като доктор, като здравия човек…

– Зависи с кого сравняваш. Ако е с Киев – то да.

А тези, които ненавиждат американците, либералите – те какви са, нормални ли са?

– Зависи. Но аз имам предвид, че тези, които мразят Путин и Русия са абсолютно болни хора.

И още един Ваш цитат: “В обществото, което е нужно на Русия, не трябва да има представителна демокрация, те трябва да има пазарно общество и не трябва да съществува идиотската, извратена, противоестествена идеология за права на човека”. Вие в такава Русия ли искате да живеете?

– Безусловно, защото правата на човека – това е класическа расистка теория. Защото в нея като норма е поставено западното разбиране за човека. Това са абсолютно противоестествени норми.

– И накрая: има двама души, за които вие говорите. Единия е Владимир Илич Ленин. Вие разказвате, че някога сте се отнасяли към него изключително зле, дори сте завели сина си да плюе на паметника му, за което после сте съжалявали.
А неотдавна прочетох този текст, написан от Вас: “Ленин е трагичен и мощен ангел, един от ангелите на апокалипсиса, изливащ върху оглупялата земя страшното съдържание на последната чаша. Ангелът на последните ветрове, ангелът на кръвта и болката. Поетично и забележително. Наистина ли така го оценявате?

– Аз смятам, че съветският етап на нашата история трябва да се разглежда не по идеологически начин, а по руски. Когато се отнасяме към Ленин, Сталин, изобщо към съветския период твърде лековато: или пълно отрицание или пълно приемане, ние се отдалечаваме от най-главното: от парадоксалността, от двусмислеността и екзистенциалната травматичност на този период.

И Вашето определение е “ангел”?

– Той би могъл да е и ангел на злото. Мисля, че той е двусмислен ангел. Има ангели на светлината и ангели на тъмнината, а има и ангели, за които предстои да решим какви са. И това никак не е просто.

И вторият човек. През 2007 година Вие попаднахте в рейтинга на „най-подмазваческите изречения по отношение на Владимир Путин”.

Тогава казахте следното: “Няма повече противници на путинския курс. А и да има, то това са психично болни и те трябва да бъдат изпратени на лечение. Путин е навсякъде, Путин е всичко, Путин е абсолютен, Путин е незаменим”.

Още ли държите на тази формулировка?

– Напълно. Подписвам се под тези думи: Путин е такъв и моето отношение към него е такова откакто той се появи.

Превод: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme